Svijet
0

Astronauti dobro nakon prizemljenja Soyuza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posada 15. misije "Soyuza" osjeća se dobro iako je kapsula prije dva dana prilikom prizemljenja u Kazahstanu pretrpjela veća opterećenja. Prilikom slijetanja kapsula je skrenula s predviđene putanje i aterirala 200 kilometara dalje od planirane lokacije, sjeverno od kazaškog grada Arkalika.

Prizemljenje su međutim pratile spasilačke službe i kosmonauti su uspješno evakuirani.

"Ako kažem da se osjećamo izvrsno poslije slijetanja koje nije teklo po planu ogriješili bismo se, ali je naše stanje zadovoljavajuće", izjavio je u utorak na pres-konferenciji u Zvjezdanom gradu komandir 15. misije Fjodor Jurčihin.

"Očekivao sam da će biti gore. U ponedjeljak me je sve boljelo a danas je već lakše, ruke lako mogu podići", rekao je kosmonaut, navodi agencija Itar-Tass.

Njegov kolega Oleg Kotov, koji je također u orbiti proveo pola godine, dodao je da "ništa nije neočekivano budući da su uvjeti prizemljenja bili teški".

Međutim, prvi malezijski astronaut šejh Muszaphar Shukor rekao je da se osjeća odlično i da nije shvatio o čemu se zapravo radi, oni su mu tokom slijetanja (nešto) pričali, pričali...

Prema riječima Jurčihina, u vrijeme balističkog slijetanja kada je opterećenje bilo dva puta veće od uobičajenoga, članovi posade su nastojali ostati prisebni a komandir "Soyuza" je stalno govorio o toku operacije.

"Pripremali smo se za žestok udarac o Zemlju ali on je došao prije nego što smo očekivali", rekao je kosmonaut, dodajući da su objašnjavali šejhu šta treba da se radi a osjetili su udar i ispod njih se zapalila trava.

"Uključili smo aparat za disanje i ventilaciju u kapsuli jer nakon otvaranja vrata počelo je da iskri", rekao je brodski inženjer Kotov, ističući da ga je miris zapaljene trave oduševio jer je to bio znak da je svemu kraj.