Djevojka traži donora
228

Apel na YouTubeu: Umrijet ću do 21. godine ako mi ne pomognete

Klix.ba
Devetnaestogodišnja Holly Pereira iz Velike Britanije boluje od cistične fibroze, bolesti opasne po život. Njena pluća imaju svega 20 posto normalnog kapaciteta, odnosno funkcije, te djevojka svakodnevno vodi životnu bitku. Već nekoliko mjeseci je na listi za transplantaciju organa, ali nije joj ostalo mnogo vremena te je odlučila preko YouTubea tražiti donora.

Pereira je snimila dirljiv trominutni video u kojem je objasnila da ona više ne može učiniti ništa kako bi sama spasila svoj život. Želi dočekati 21. rođendan, no ukoliko joj ne budu transplatirana oba plućna krila vjerovatno neće preživjeti.

"Možda mi je ostala još godina života, a s obzirom na nedostatak organa, vjerovatno će biti teško da nađem odgovarajućeg donora", kazala je djevojka, dodavši da su za nju naporni i najjednostavniji dnevni zadaci.

"Niska sam i moja krvna grupa je takva da ću vjerojatno morati duže čekati", kazala je istaknuvši kako se boji da njen poziv neće stići na vrijeme.

"Nadam se da će moj poziv stići na vrijeme, jer nažalost znam da ponekad bude prekasno".

Video je postavljen u julu i do sada ga je pogledalo više od 45.000 ljudi. Mnogi koji su pogledali snimak odlučili su potpisati donorsku karticu. Međutim, Holly Pereira još nije dobila nova pluća.