Šef diplomatije Italije
68

Antonio Tajani se zalaže za evropsku vojsku: To je osnovni preduslov za efikasnu vanjsku politku

SRNA/Klix.ba
Antonio Tajani (Foto: EPA-EFE)
Antonio Tajani (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija treba da formira sopstvenu vojsku koja bi mogla da ima ulogu u mirovnim misijama i sprečavanju sukoba, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

On je u intervjuu za italijanski list "La stampa" izjavio da bliža evropska saradnja u sektoru odbrane predstavlja prioritet za stranku Forza Italia na čijem je čelu.

"Ukoliko želimo mirovne snage u svijetu, potrebna nam je evropska vojska. Ovo je osnovni preduslov da bi imali efikasnu evropsku vanjsku politiku. U svijetu sa tako moćnim igračima poput Amerike, Kine, Rusije i krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika, italijanski, njemački, francuski ili slovenački državljani mogu da imaju zaštitu nečega što već postoji, a to je EU", naglasio je Tajani.

Tajani, takođe, smatra da evropski blok treba da modernizuje svoje rukovodstvo i da ima jedno predsjedništvo, a ne kao sad predsjednika Evropskog vijeća i predsjednika Evropske komisije.

Evropska odbrambena saradnja zabilježila je rast naročito nakon ruske agresije na Ukrajinu. Međutim, ti napori su bili više fokusirani na širenje NATO-a, a ne na saradnju država članica EU.