Svijet
1

Anonymousi hakirali stranicu singapurskog premijera

Klix.ba
Pripadnici hakerskog kolektiva Anonymous provalili su na web-stranicu singapurskog premijera samo dan nakon što je saopćio kako će državne vlasti progoniti sve koji predstavljaju prijetnju za singapursku cyber sigurnost.

Anonymousi su zaprijetili napadima na vladine podatkovne infrastrukture ukoliko zakonodavci odbiju da popuste nova ograničenja medijskim portalima, za koje zagovarači slobode govora tvrde da su vladin način suzbijanja slobode medija. Premijer Lee Hsien Loong je lokalnim medijima izjavio kako će vlasti pronaći i kazniti sve one koji prijete infiltriranjem u državna čvorišta informacija.

Njegovi komentari brzo su sasječeni narednog dana, kada se maska Guyja Fawkesa, zaštitni znak Anonymousa, pojavila na državnoj web-stranici sa sarkastičnim porukama poput "Divno je biti Singapurac danas" ili "Anonymous SG su bili ovdje, kučko".

Sve poruke su ubrzo pobrisane, a iako ostatak stranice nije bio pogođen, vlasti vrijedno istražuju sigurnosne propuste na stranici.

Nezavisne stranice i društveni mediji postali su predmet političkih debata u Singapuru kada su vodeći mediji neutralizirani provladinim stavovima.

Ovaj incident poklopio se sa hakiranjem Twitter profila singapurske filmske zvijezde, Ridhwana Azmana, nakon što je branio vladu mnoštvom tvitova kojima je osuđivao hakere. Vrlo brzo su sa njegovog profila počeli stizati tvitovi podrške Anonymousima te link za YouTube video u kojem hakeri upozoravaju glumca.