Svijet
5

Angela Merkel: Saznat ćemo šta je bio tačan motiv za napad u Minhenu

Klix.ba
Angela Merkel (Foto: EPA)
Angela Merkel (Foto: EPA)
Nakon napada u Minhenu građanima se obratila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kazala kako će država učiniti sve da osigura sigurnost građana.

Merkel je prije konferencije za medije održala sastanak sa Vijećem sigurnosti nakon čega je izjavila da su stanovnici Njemačke bili suočeni sa stravom i da su svi još uvijek pod utiskom napada na stanovnike Minhena.

Ona je dodala da je sa sigurnosnim vrhom razgovarala o istrazi napada pri tome upućujući i saučešće vlade porodicama ubijenih.

Istakla je da je ovaj napad još teže podnijeti s obzirom na to da se prethodnih dana desio i napad u francuskoj Nici.

"Napadač u vozu je u našu zemlju došao prije godinu dana i istraga je i dalje u toku. Nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao", kazala je ona.

Podvukla je da se napadi dešavaju uvijek na mjestima na kojim može bit bilo ko zbog čega ima razumijevanja za strah građana, ali da sigurnosne službe mogu uraditi mnogo toga kako bi se građani ponovo osjećali sigurno.

Zahvalila se građanima Minhena, ali i cijelom svijetu na solidarnosti i suživotu dodajući kako je Njemačka primili veliki broj poruka podrške i pomoći.

"Saznat ćemo šta je tačno bio motiv za napad u Minhenu. Nećemo stati sve dok ne budemo znali kako se napadač radikalizovao", zaključila je Merkel osvrći ću se i na nedavni masakr u vozu kada je muškarac sjekirom i nožem napao putnike.