Svijet
2

Amnesty International: Sirijska vojska sistematski ubija civile

FENA
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Snage sirijske vlade ubijaju civile u organiziranim napadima na gradove i sela, što se može smatrati zločinima protiv čovječnosti, saopćio je Amnesty International u četvrtak, navodeći dokaze iz više od 20 lokacija na sjeverozapadu zemlje.

Organizacija za ljudska prava ponovila je poziv Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da prijavi Siriju tužiteljstvu Međunarodnog krivičnog suda i uvede embargo na uvoz oružja.

Dokazi Amnestyja objavljeni su u izvještaju na 70 stranica, javio je Reuters.

Istraživači su posjetili 23 grada i sela u pokrajinama Alepo i Idlib u aprilu i maju. Razgovarali su s više od 200 osoba, uključujući i mnoge čija je rodbina poginula ili čiji su domovi uništeni.

Sirijska vlada kaže da se bori protiv "terorista" koji su potpomognuti stranim snagama i krivi ih za ubistva na stotine vojnika i policajaca.

Svjedoci koji su navedeni u izvještaju Amnestyja kažu da većina ubijenih nije povezana s ustankom protiv Asadove vladavine.

Stanovnik Sarakebe u pokrajini Idlib opisao je kako su vojnici išli od vrata do vrata i upadali u kuće ubijajući ljude koji su pokušavali pobjeći iz svojih domova.

Iz Amnestyja kažu da je izvještaj osigurao "daljnje dokaze da su namjerna i nezakonita ubistva dio široko rasprostranjenog i sistematskog napada protiv civilnog stanovništva, koji se izvodi na organiziran način i u sklopu državne politike, i stoga se može smatrati zločinom protiv čovječnosti".

U utorak je UN-ov šef mirovne misije Herve Ladsous postao prvi visoki UN-ov zvaničnik koji je rekao da u Siriji bjesni građanski rat, što je izjava koja bi mogla imati zakonske implikacije za Asada i pobunjenike u pogledu ratnih zločina i poštivanja Ženevske konvencije.