Svijet
0

Amfilohije: Crna Gora ustavom "pljunula na crkvu"

FENA
Mitropolit crnogrsko-primorski Amfilohije ocijenio je danas da je crnogorska vlast, usvajanjem novog Ustava, "pljunula na pravoslavnu crkvu" i "ukinula svom narodu srpski jezik".

"Usvajanje novog Ustava je pljuvanje po crkvi u Crnoj Gori", ocijenio je mitropolit Amfilohije u besjedi poslije crkvene službe u selu Trebesinu kod Herceg-Novog.

On je negativno ocijenio to što u novom Ustavu nije navedeno da u Crnoj Gori vjekovima postoji pravoslavna crkva, čiji je jedini kanonski predstavnik Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, navodeći da u Ustavu može da bude "sve drugo, ali ne i naziv pravoslavne crkve".

Amfilohije smatra nedopustivim da se Crkva u Ustavu ne navede pod pravim imenom, već se svrstva u vjerske zajednice.

"Crkva će se nazvati nekim imenom kojim se nikada nije zvala. Dvije hiljade godina ova crkva ima ime, a danas je zovu vjerskom zajednicom", kazao je mitropolit Amfilohije, upitavši: "Šta to znači vjerska zajednica?"

On je upitao i ko ima pravo i u ime kojeg zakona i ideologije da "liši crkvu imena?".

Novim Ustavom garantovana je sloboda vjeroispovijesti, a Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija crnogorsko-primorska svrstane su u vjerske zajednice koje djeluju u Crnoj Gori.

Mitropolit je oštro kritikovao odredbu Ustava kojom se za službeni jezik uvodi crnogorski, navodeći da je to oduzimanje jezika svom narodu.

"Današnji prosvjetitelji ukidaju svom narodu crkvu i srpski jezik, što nisu uradili ni Turci, ni Mlečani, ni Austrougari", kazao je Amfilohije.

"Srpskog jezika nema u Ustavu. Nema više narod da govori srpskim, nego maternjim jezikom", rekao je on i dodao da se "zna na kom je jeziku napisano sve u Crnoj Gori od Petra Cetinjskog, Njegoša i svih odreda do danas".

Crnogrski parlament usvojio je sinoć, dvotrećinskom većinom, novi Ustav, kojim se Crna Gora proglašava građanskom, ekološkom i socijalnom državom ravnopravnih građana koji u njoj žive, podsjeća Tanjug.

Definirano je da je u Crnoj Gori službeni jezik crnogorski, a u službenoj upotrebi su srpski, hrvatski, bošnjački i albanski jezik.

Ustavom je definirano i da u Crnoj Gori postoji crnogorsko državljanstvo, kao i da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Tvorci Ustava dogovorili su da svi građani koji su dvojno državljanstvo dobili do 3. juna 2006. godine, kada je proglašena crnogorska nezavisnost, zadrže taj status, a da se o dvojnim državljanstvima stečenim poslije tog roka postignu bilateralni sporazumi sa državama.