Obavještajni izvještaji
29

Amerikanci tvrde da je saudijski princ odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija

B. R.
Princ Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Princ Mohammad bin Salman (Foto: EPA-EFE)
U američkim objavještajnim izvještajima je navedeno da je saudijski princ Mohammed bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija, kritičara saudijskog režima.

Prema deklasificiranom izvještaju koji je objavila administracija američkog predsjednika Joea Bidena, princ je odobrio plan da se Khashoggi zatoči ili ubije. Sjedinjene Američke države su ovo uradile prvi put - jasno su navele identitet prestolonasljednika koji poriče da je naredio brutalno ubistvo.

Saudijski novinar, koji je živio u egzilu, ubijen je 2018. godine tokom posjete Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Bio je vrlo poznat po kritikama saudijskog režima.

"Procjenjujemo da je prestolonasljednik Saudijske Arabije Muhammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar Khashoggi zatoči ili ubije", istaknuto je u izvještaju direktora američke obavještajne agencije.

Nedugo nakon što se desilo ubistvo, u CIA-i su vjerovali da je princ naredio ubistvo, ali američki zvaničnici nikada nisu javno navodili da je on umiješan.

Sada se očekuje da će Bidenova administracija imati mnogo čvršći stav o ljudskim pravima i vladavini u Saudijskoj Arabiji kao ključnom američkom savezniku na Bliskom istoku, nego što je to bio slučaj tokom administracije Donalda Trumpa.

U telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, Biden je poručio da su SAD-u važna ljudska prava i vladavina prava, saopćili su iz Bijele kuće.

Prema navodima agencije Reuters, Amerikanci već razmatraju da otkažu ugovor o oružju sa Saudijskom Arabijom zbog narušavanja ljudskih prava.

Saudijska vlast je za ubistvo okrivila grupu agenata koji su poslani da Khashoggija vrate u matičnu državu. U septembru prošle godine pet agenata je osuđeno na 20 godina zatvora, a nakon što su prvobitno osuđeni na smrt.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija (UN) Agnes Callamard je 2019. godine optužila saudijsku državu da je ubistvo planirala, a suđenje agentima je nazvala antitezom pravdi, prenosi BBC.