Svijet
0

Amerikanci prisluškivali princezu Dianu u noći njene pogibije

FENA
Američka tajna služba prisluškivala je telefonske razgovore princeze Diane u noći njene pogibije u Parizu, 31. augusta 1997. godine, otkrio je danas londonski "Observer".

Prema "Observeru", Amerikanci o tome nisu obavijestili Veliku Britaniju, iako je to protokolom između dvije zemlje neophodno.

To su, navodi list, Amerikanci priznali tokom najnovije istrage o pogibiji princeze, koju vodi bivši šef Scotland Yarda lord Stevens i čiji nalazi treba da budu objavljeni narednih dana.

Amerikanci su rekli lordu Stevensu da su kobne noći prisluškivali Dajanine telefonske razgovore dok je sa Dodijem Al Fajedom provodila vrijeme u pariskom hotelu "Ritz", prenosi Tanjug.

No, tvrdi se u izvještaju lorda Stevensa, to prisluškivanje "nema nikakve veze" sa kasnijom automobilskom nesrećom u kojoj je poginula princeza Diana.

Lord Stevens je, saznaje "Observer", pronašao da je i vozač Dianinog automobila, koji je također poginuo, Henry Pol bio u kontaktu sa francuskom tajnom kontraobavještajnom službom.

Stevens je pronašao oko 100.000 funti u francuskim francima koje je za razne poslove Pol dobio od francuske tajne službe.

No, i taj novac, tvrdi se, nema nikakve veze sa kasnijom Dianinom nesrećom.

Istraga lorda Stevensa je, navodi "Observer", pokazala da se zaista radilo o saobraćajnoj nesreći koja se dogodila zbog pijanstva vozača Pola, ali i jurnjave velikog broja fotografa.