Namjerno izlaganje virusu
0

Amerikanci organiziraju 'swine flu parties'

FENA
Mnogi Amerikanci čine sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegli virus H1N1, ali u izvještajima pojedinih medija i na internetu nagovještava se da neki ljudi tragaju za namjernim izlaganjem virusu na takozvanim "zabavama za svinjsku gripu". Američke zdravstvene vlasti takve izvještaje smatraju veoma ozbiljnim, prenio je Glas Amerike.

Virus H1N1 zarazio je stotine hiljada ljudi, povećavajući strah širom svijeta. Uz toliku zabrinutost, teško je povjerovati da bi bilo ko želio da ga dobije namjerno.

Ali ako na internet pretragu postavite naziv "Swine flu parties", vidjet ćete da takva ideja postoji. Na web stranicama za gripu i roditeljstvo, o žurevima za svinjsku gripu raspravlja se kao o načinu da se stekne imunitet na mnogo ozbiljniju vrstu virusa koja bi mogla da se pojavi kasnije.

Međutim, ljekari energično upozoravaju da se to ne radi.

"Nemamo potvrdu da je bilo ko zapravo to uradio, ali svakako da znamo da se takva pitanja postavljaju na internetu. To jednostavno nije dobra ideja", rekao je Steven Ostrof iz Sekretarijata za zdravstvo države Pensilvanije.

"Žurevi za svinjsku gripu" su najnovija verzija žureva za male boginje, na kojima roditelji ohrabruju svoju djecu da zajednički jedu lizalice, koriste iste kašike ili zviždaljke kako bi raširili bolest i stekli imunitet.

Jedan roditelj postavio je na Youtube web stranicu svoju pozivnicu za zabavu za male boginje. Na internetu postoje brojne grupe za roditelje koji žele da pronađu žureve za male boginje, često da bi izbjegli vakcinaciju svoje djece.

Američki Centri za kontrolu bolesti i prevenciju snažno se protive takvim zabavama.

Portparol Centra Cristooher Cox kaže da, iako ideja izaziva veliko interesovanje, to nije dobar način da se zaštitite protiv ozbiljne bolesti, prenio je Glas Amerike.