Svijet
0

Amerikanci grozničavo tragaju za oružjem u Libiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
SAD šalje sve više specijalista za oružje u Libiju kako bi pronašli i osigurali velike količine oružja koje je nestalo iz vojnih skladišta od početka ustanka u martu ove godine, izvještavaju u petak američki mediji.

Pomoćnik državne tajnice Andrew Shapiro izjavio je za TV mrežu ABC News kako se očito radi o "utrci" da se oružje pronađe prije nego padne u ruke terorista te da se američki stručnjaci "razmještaju najbrže što mogu".

Shapiro je kazao da SAD kani povećati nazočnost na terenu sa sadašnjih 10 skupina specijalista za oružje, ili ukupno oko 35 ljudi, na 50 skupina.

"Vjerujemo na temelju naših pregleda brojnih mjesta da su hiljade projektila uništene tokom NATO-ova bombardiranja, a da su hiljade projektila onesposobljene ili oštećene", kazao je Shapiro, prenijela je Hina.

No SAD, po njegovim riječima, još ne zna kolik se broj od 20.000 projektila zemlja-zrak, što ih je posjedovao Gadafijev režim, nalazi na nepoznatim mjestima. "Mi posjećujemo ta mjesta i prikupljamo podatke o razmjerima problema", rekao je američki diplomat.

Ekipa organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, s direktorom za izvanredne situacije Peterom Bouckaertom na čelu, u nedjelju je u Sirtu snimila videoprilog o velikoj količini nezaštićena oružja, uključivo bombe, tenkovske granate i projektile zemlja-zrak.

"Želi li ko projektil zemlja-zrak?", pita u videoprilogu Bouckaert. On je pronašao nezaštićeno oružje u skladištu u predgrađu Sirta te u kompleksu sa 70 skladišta južno od Sirta. "Ti su objekti još bez nadzora. Doslovce ste mogli doći ovdje s konvojem kamiona-tegljača i odvesti što god želite a da ne budete primijećeni", rekao je Bouckaert.

Potaknuti upozorenjem HRW-a, Libijci su u četvrtak premjestili to oružje na "sigurnije mjesto", rekao je Shapiro, dodavši kako je i SAD djelovao odmah nakon primitka informacije Human Rights Watcha.

Shapiro je kazao da SAD "sjajno napreduje" u popisivanju nestalog oružja Gadafijeva režima, ali da još nema cjelovitu predodžbu o kojim se količinama radi, kako bi se moglo ući u trag svem oružju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton za prošlosedmična je posjeta Libiji najavila da će SAD uložiti dodatna sredstva kako bi pomogao Libiji da osigura i uništi opasne zalihe oružja.

U septembru su se libijski projektili zemlja-zrak ruske proizvodnje SA-7 pojavili u Egiptu i na granici Izraela. Egipatske vlasti su objavile da su uhapsile krijumčare oružja koji su iz Libije dopremali oružje za Izrael. Po Washington Postu, mnogo tog oružja prodano je na egipatskom crnom tržištu, pa je cijena projektila pala s 10.000 na 4000 dolara po komadu.

SA-7 "strijela", koja se ispaljuje s ramena i domet joj je do tri kilometra, navodi se na cilj prateći toplinski trag letjelice, a jedan takav projektil dostatan je za rušenje putničkog zrakoplova, navodi ABC News.