Svijet
0

Amerikanac nevin ležao u zatvoru 34 godine zbog lažnog svjedočenja

Klix.ba
Amerikanac koji je 34 godine ležao nevin u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio, pušten je na slobodu nakon što je sestra jedine svjedokinje, na osnovu čijeg iskaza je donesena presuda, kazala da je njena sestra lagala na suđenju.

Brenda Anderson je 1979. godine posvjedočila da je Kash Delano Register (53) pucao i ubio njenog komšiju Jacka Sassona u Los Angelesu.

Međutim, više od tri decenije kasnije, njena sestra Sharon je kazala sudiji kako je Register bio žrtva lažnog svjedočenja, a policija je to očito zataškala, prenijeli su američki mediji.

Nijedan od sedam otisaka prstiju pronađenih u automobilu žrtve, u kojem je i ubijena, nije odgovarao Registerovim, a policija nikada nije pronašla oružje kojim je ubistvo počinjeno. Istražitelji su kao dokaz iskoristili krv na hlačama pronađenim u ormaru navodnog ubice, iako je, navodi LA Times, krvna grupa 0 odgovorala obojici, i Sassonu i Registeru.

Presuda je donesena na osnovu svjedočenja Brende Anderson, koja je tada imala 19 godina i koja je kazala kako je bila u kući kada je čula pucanj pištolja te da je onda kroz prozor vidjela Registera kako bježi sa mjesta zločina.

Register je osuđen na kaznu zatvora uprkos svjedočenju njegove djevojke, koja je rekla da su njih dvoje bili zajedno kada se dogodilo ubistvo.

Druga sestra navodne svjedokinje, Sheila Vanderkam, je također 2011. godine bila užasnuta kada je otkrila da je Register još uvijek u zatvoru zbog lažnog svjedočenja njene sestre. Sheila je tada ukucala na web-registru osuđenika njegovo ime i vidjela da je još u zatvoru, a potom je pronašla njegovog advokata i ispričala mu da je svjedočenje bilo lažno. Kazala je i to da su ona i druga sestra Sharon Anderson pokušale to reći policiji i 1979. godine.

Prema iskazu koji je Vanderkam dala, ona i njena sestra, svjedokinja, su u vrijeme ubistva krale kozmetičke proizvode od komšije. Sharon Anderson je kazala da su tada čule pucanj, ali da nisu mogle jasno vidjeti šta se dešava jer su bile previše daleko.

Vanderkam je također posvjedočila kako je radila u istoj policijskoj stanici kao i detektivi koji su istraživali slučaj te da im je pokušala reći kako njena sestra Brenda laže.

"Detektiv je stavio kažiprst na svoja usta, rekao 'pssst' i samo je gledao u mene. Na taj način mi je zapravo vrlo jasno dao do znanja, ne progovorivši ni riječ, da se držim podalje od svega toga", izjavila je Vanderkam.

Sestre koje su tvdile suprotno od one koja je optužila Registera nikada nisu bile pozvane da svjedoče.