Washington i New York
173

Amerika odala počast žrtvama terorističkih napada: Jedinstvo je naša najveća snaga

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Aktuelni, ali i bivši američki zvaničnici danas su se okupili kod Nacionalnog memorijalnog centra u Pennsylvaniji, ali i na brojnim drugim lokacijama gdje su odali počast žrtvama terorističkih napada 2001. godine u New Yorku i Washingtonu.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je prvo održao govor u New Yorku, na mjestu gdje su se nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra.

"Nikada nećemo zaboraviti. Nikada nećemo zaboraviti djecu koja su odrastala bez roditelja. Roditelje koji su ostali bez djece. Muževe i žene koji su morali nastaviti živjeti bez voljenih. Nikada nećemo zaboraviti našu braću, sestre i voljene. Jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Biden.

Pored Bidena, na ceremoniji sjećanja na sve žrtve terorističkog napada stigle su i porodice žrtava, ali i brojne ličnosti iz američkog političkog i kulturnog života. Između ostalog, ceremoniji su prisustvovali i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton kao i Hillary Clinton, a njima se se pridružili i bračni par Obama.

"Amerika nikada neće zaboraviti one koji su izgubili živote, one koji su riskirali živote kao i one koji su dali svoj život kako bi spasili druge. Također, ne zaboravljamo ni one čiji su se živote zauvijek promijenili prije 20 godina. Dugujemo svima njima okupljanje s jedinstvom, nadom, suosjećanjem i odlučnošću", rekao je Clinton.

Tokom događaja, voditelji su čitali imena žrtava terorističkih napada, a američki rock muzičar Bruce Springsteen izveo je pjesmu "I'll see you in my dreams" koja je objavljena na posljednjem albumu "Letter To You".

Američki ministar odbrane Lloyd Austin obilježio je 11. septembar ispred Pentagona gdje je izrazio saučešće svim porodicama žrtava te je poručio kako Amerika mora ostati neumorna u zaštiti svojih vrijednosti, a to su sloboda i vladavina prava.

"Izražavam svoje najdublje saučešće porodicama onih koji su izgubili svoje voljene 11. septembra uključujući i 184 stanovnika koja su izgubila živote u napadu na Pentagon. Znam da svakodnevno nosite bol. Svi smo mi ovdje da se prisjetimo žrtava i nadam se da vam to predstavlja bar neku utjehu", rekao je Austin.

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamalla Harris i njen suprug Douglas Emhoff odali su počast žrtavama leta 93 koji se srušio u blizini Shanksvillea tog 11. septembra 2001. godine. Upravo su posada i putnici ovog leta, spriječili teroriste da izvrše napad na Capitol Hill.

"Okupili smo se danas na ovom mjestu kako bismo odali počast herojstvu koje je 40 putnika i članova posade pokazalo pred teroristima. U danima koji su uslijedili nakon 11. septembra, pokazali smo da je jedinstvo moguće u Americi. Od suštinskog je značaja naš zajednički prosperitet kako za našu nacionalnu sigurnost tako i za naš položaj u svijetu. Imali smo različita mišljenja 2001., imamo ih i danas, ali vjerujem da je upravo naša snaga u raznolikosti", rekla je Harris.

Osim aktuelne potpredsjednice, u Shanksvilleu je stigao i bivši predsjednik SAD-a George Bush.

"Postupci našeg neprijatelja otkrili su duh našeg naroda i bili smo ponosni na našu ranjenu naciju. Bio sam šokiran odvažnošću zla, ali isto tako sam ostao zahvalan zbog herojstva našeg naroda koji se odvažno suprotstavio svemu", rekao je George Bush.

Vrlo brzo nakon što je komemoracija u New Yorku okončana, američki predsjednik Joe Biden stigao je u Shanksville gdje je također odao počast žrtavama leta 93.

Biden je ispred Nacionalnog memorijalnog centra ostavio vijenac bijelih i crvenih ruža i na taj način se još jednom oprostio od žrtava.