Izrael najveći problem
52

Amerika i arapske zemlje žure da finaliziraju sveobuhvatan plan o formiranju palestinske države

S. M.
Bidenova administracija i mala grupa bliskoistočnih partnera žure da završe detaljan, sveobuhvatan plan za dugoročni mir između Izraela i Palestinaca, uključujući čvrst vremenski okvir za uspostavu palestinske države, koji bi mogao biti objavljen već narednih nekoliko sedmica.

Hitnost napora direktno je vezana za predloženu pauzu u borbama i oslobađanje talaca koje Hamas drži u Gazi o čemu pregovaraju Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat.

Prema američkim i arapskim zvaničnicima, početni prekid vatre, za koji se predviđa da će trajati najmanje šest sedmica, omogućio bi vrijeme za objavljivanje plana, regrutaciju dodatne podrške i poduzimanje početnih koraka ka njegovoj provedbi, uključujući formiranje privremene palestinske vlade.

Planeri se nadaju da će se sporazum o taocima moći postići prije početka ramazana, koji počinje 10. marta, kako se ne bi pogoršala oskudica i atmosfera pritiska u Gazi.

"Ključ je dogovor o taocima", rekao je jedan američki zvaničnik među nekoliko američkih i arapskih diplomata koji su razgovarali o toj temi pod uvjetom anonimnosti.

Dok Egipat, Jordan, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i palestinski predstavnici, pored SAD, rade na postizanju sporazuma među sobom, postoje novi strahovi da će izraelski napad na Rafah koji prijeti pogoršati stanje u Gazi, potkopati sporazum o taocima i dugoročne mirovne napore.

Glavni problem je Izrael i da li će njegova vlada pristati na većinu onoga o čemu se raspravlja: povlačenje mnogih, ako ne i svih, naseljeničkih zajednica na Zapadnoj obali; palestinska prijestolnica u istočnom Jerusalemu; rekonstrukcija Gaze; i sigurnosni i upravljački aranžmani kombinovano za Zapadnu obalu i Gazu.

Nada je da će Izraelu biti ponuđene i specifične sigurnosne garancije i normalizacija sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim državama koje bi bilo teško odbiti.

Krug podrške čvrstom planu proteže se izvan male grupe onih koji direktno rade na njemu. Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izrazio je interes javnosti za rano priznanje palestinske države.

Američki zvaničnici rekli su da izbor akcija koje se razmatraju uključuje rano američko priznanje palestinske države.