Svijet
0

Američki Kongres usvojio zakon o povlačenju vojske iz Iraka

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavnički dom američkog Kongresa je, iako minimalnom većinom, ipak uspio donijeti zakon o daljnjem finansiranju rata u Iraku uz predstavljeni vremenski uvjet o povlačenju trupa.

Zakon obezbjeđuje novih 100 milijardi dolara za finansiranje rata do oktobra kada će trupe početi napuštati Irak, pri čemu je planirano da se kompletno povlačenje obavi do marta 2008. godine.

Predsjednik Bush je nekoliko puta prijetio da će staviti vezo na ovaj zakon. Komandant američkih snaga u Iraku, general David Petraeus, se susreo sa zakonodavcima da bi uložio argumente protiv zakona. Republikanci i Demokrati se već sedmicama nalaze u legislativnom "nadmudrivanju", a zakon je konačno donesen sa 218 glasova za i 208 protiv.

Zakon o 124 milijarde dolara sredstava za finasiranje američkog vojnog prisustva u Iraku i Afganistanu sada treba da prođe glasanje u Senatu, koje je zakazano za danas.

"Večeras je predstavnički dom glasao za poraz u Iraku, a predsjednik će staviti veto na ovaj zakon", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino. Iako Demokrati kontroliraju oba doma Kongresa, oni nemaju dovoljno glasova da bi odbacili predsjednički veto.

Ako bi predsjednik Bush uložio veto na zakon, bit će poduzete privremene mjere da bi se obezbjedilo finansiranje vojske do ljeta.