Oproban recept
60

Američki izum: Ukrajinci počeli koristiti "divlju lasicu" protiv ruske vojske

B. H.
Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia
Decenijama staru američku taktiku počele su koristiti ukrajinske zračne snage u pokušaju eliminacije ruskih radara i protuzračnih sistema.

Kako prenosi portal Business Insider, riječ je o takozvanoj "divljoj lasici", koju su izumili američki piloti tokom Vijetnamskog rata.

"Divlja lasica", prema Business Insideru, podrazumijeva pilote aviona koji idu na visokorizične misije kako bi namamili neprijateljsku protuzračnu odbranu "u akciju" kao mamac.

Glavni cilj je saznati položaje radara za praćenje i ciljanje koje će neprijatelj pokrenuti kako bi otkrio letjelicu. Međutim, to će otkriti njihov položaj i piloti ih mogu neutralizirati.

Prema Business Insideru, ukrajinski piloti sada pokušavaju oponašati ovaj pristup "dopuštajući ruskim sistemima da detektiraju njihove avione", zatim prate radarske valove do izvora kako bi odredili položaje ruskih radara, koje zatim pokušavaju onemogućiti američkim AGM-88 HARM proturadarskim projektilom.

Rakete AGM-88 HARM
Rakete AGM-88 HARM

Prema Frederiku Mertensu, analitičaru Haaškog centra za strateške studije, međutim, te su misije vrlo opasne za ukrajinske "divlje lasice", ne samo zato što ukrajinske zračne snage i dalje imaju poteškoća s lansiranjem raketa zapadne proizvodnje iz svojih MiG-ova 29 i Su-27 sovjetske proizvodnje.

Business Insider, pozivajući se na podsekretara američkog ministarstva odbrane za nabavu Williama LaPlanta, izvijestio je da se ukrajinski piloti moraju oslanjati na iPade kako bi koristili zapadne projektile.

Prema portalu, rakete HARM sada se više koriste za "uznemiravanje" ruske protuzračne odbrane nego za njeno uništavanje.

"Projektil HARM natjerao je ruske operatere protuzračne odbrane da isključe svoje radare i presele se kako bi izbjegli da ih pogode projektili", rekao je Justin Bronk iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), think tanka sa sjedištem u Londonu.

Dodao je kako ovo stvara kratak prozor u kojem drugi sistemi kao što su HIMARS ili rakete Storm Shadow mogu dosegnuti ruske mete s mnogo manjim rizikom da ih presretne ruska protuzračna odbrana.

Najnovije HARM rakete zrak-zemlja mogu locirati i djelovati na neprijateljski radar čak i nakon što je operater onesposobio njihove sisteme. Projektil težak 350 kilograma s dometom od oko 150 kilometara tada može potpuno uništiti radar.