Važan sporazum
8

Američke savezne države postigle dogovor za spašavanje rijeke Kolorado

FENA
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Američke savezne države na zapadu zemlje saopćile su u ponedeljak da su postigle dogovor o smanjenju količine vode koju uzimaju iz rijeke Kolorado koja je pred nestajanjem i koja je ugrožena od suše u posljednjih 25 godina uz pogoršanje klimatskih uslova. 

Plan dolazi nakon godina ogorčenih prepirki, s državama koje su odbijale popustiti čak i kada je vodostaj rijeke dostigao kriznu tačku, ugrožavajući opskrbu pitkom vodom za 40 miliona ljudi i ugrožavajući proizvodnju električne energije širom američkog Zapada.

Prema prijedlogu, savezna vlada će osigurati 1,2 milijarde dolara vodenim distriktima, plemenima Indijanaca i gradovima u Kaliforniji, Nevadi i Arizoni kako bi koristili manje vode u naredne tri godine.

Same države će također smanjiti korištenje vode, ali neće dobiti naknadu. Redukcije će smanjiti količinu vode koja se uzima iz nekada moćnog Kolorada za tri miliona hektara stopa, ili za oko 13 posto ukupne količine vode koju rijeka isporučuje.

"Cijeli Zapad SAD-a se nalazi na prvoj liniji klimatskih promjena. Moramo raditi zajedno na rješavanju ove krize i klimatskih ekstrema između suše i poplava", rekao je guverner Kalifornije Gavin Newsom u saopćenju u kojem je pozdravio sporazum.