Svijet
0

Američka vojska najavila predaju pokrajine Anbar Iračanima u martu

FENA
Iračka zapadna pokrajina Anbar, žarište sunitske pobune tokom prve četiri godine rata, bit će vraćena pod iračku kontrolu u martu, saopćio je visoki američki general.

U telefonskom intervjuu iz Iraka, marinski general-major Walter E. Gaskin, zapovjednik oko 35.000 marinskih i vojnih snaga u Anbaru, izjavio je da je nivo nasilja opao u toj mjeri -skupa s rastom i razvojem iračkih snaga sigurnosti u pokrajini - da se Anbar može vratiti Iračanima, javio je AP.

Do sada je devet od 18 iračkih pokrajina vraćeno pod iračku kontrolu, a najsvježiji slučaj je vraćanje južne pokrajine Basre u decembru. Proces se odvijao znatno sporije nego što se Bushova administracija nekada nadala, uglavnom zbog prepreka u razvoju efikasnih iračkih policijskih i vojnih snaga. Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je, međutim, kako očekuje da će se proces nastaviti.

Gates je također izjavio da je ohrabren sigurnosnim pomacima ostvarenim u Anbaru i Bagdadu otkako je predsjednik Bush naredio slanje dodatnih 30.000 američkih vojnika u ta područja Iraka. Gates je izjavio kako je to stvorilo novu nadu za dugo odgađano političko pomirenje.

Nakon što su protjerani iz Anbara, pobunjenici su se prvo okrenuli Bagdadu a u posljednje vrijeme sjevernim pokrajinama Dijala i Nineva.

Gaskin je izjavio da je uspostavljen pokrajinski sigurnosni komitet na čelu s guvernerom Anbara koji je uspostavio procedure za bavljenje svakom sigurnosnom krizom koja bi mogla izbiti.

Na osnovu plana koji je prihvatila američka vlada, kao i dvojica vodećih američkih zvaničnika u Irsku - ambasador Ryan Crocker i general David Petraeus - američka vojska će predati kontrolu nad Anbarom pokrajinskim vlastima u martu, za čime će uslijediti ceremonija u aprilu, saopćio je Gaskinm.

"Svi se slažemo da će, na osnovu tih zahtjeva, Anbar tada biti spreman za primopredaju", izjavio je Gaskin, govoreći iz štaba svojih Multinacionalnih snaga Zapad u Faludži, oko 40 km zapadno od Bagdada.

Primopredaja sigurnosnih ovlasti iračkim vlastima u martu ne znači da će američki vojnici napustiti Anbar. Dva marinska bataljona, koja broje približno 1.500 vojnika, koji su poslani u okviru pojačanja u 2007., trebala bi napustiti Anbar oko maja, kazao je Gaskin. On, međutim, nije prognozirao nikakve dodatne rezove.

Američke snage izvjesno vrijeme će ostati u Anbaru kao partneri iračkoj vojsci i policiji.