Svijet
0

Alberto Gonzales objavio da podnosi ostavku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Alberto Gonzales, prvi hispanički američki državni tužilac, u ponedjeljak je objavio da podnosi ostavku - okončavajući mučnu mjesecima dugu svađu oko njegovog poštenja i kompetencije da predvodi ministarstvo pravde.

Podjednako i republikanci i demokrati su tražili njegovu ostavku zvog propalog bavljenja FBI-ovim istragama terorista i smjenjivanja američkih tužilaca, ali je predsjednik Bush čvrsto ostao uz svog prijatelja iz Teksasa dok nije prihvatio njegovu ostavku u petak, javio je AP.

"Bila mi je najveća privilegija predvoditi ministarstvo pravde", izjavio je Gonzales, objavljujući da mu ostavka stupa na snagu 17. septembra.

Bush planira da razgovara s Gonzalesom o njegovoj ostavci na svom ranuču u Crawfordu u Teksasu tokom dana.

Državni pravobranilac Paul Clement bit će vršilac dužnosti dok se ne pronađe nova zamjena, izjavili su zvaničnici administracije koji su tražili da ostanu anonimni kako bi izbjegli da prejudiciraju ostavku.

Šef Domovinske sigurnosti Michael Chertoff je među onima koji se spominju kao mogući nasljednici. Visoki zvaničnik administracije ipak izjavio je kako to pitanje nije povezano s Chertoffom.

Bush odlazi idućeg ponedjeljka u posjetu Australiji, a dotada neće biti objavljena zamjena za Gonzalesa, kazao je zvaničnik.