Svijet
0

Albanija novi dom za bivše zatočenike Guantanama

FENA
Tirana
Tirana
Bivši američki osumnjičeni teroristi iz Guantanama počinju sada novi život u Albaniji.

Ta siromašna iostočnoevropska zemlja postala je novo odredište za za posebnu kategoriju zatvorenika - ljude za koje Sjedinjene Države smatraju da ih imaju pravo osloboditi ali ih je rizično vratiti u matične zemlje, javio je BBC.

Azil u Albaniji je već dogovoren za osam bivših zatočenika iz Guantanama za koje Amerikanci tvrde da bi mogli biti mučeni ukoliko se vrate kućama. Njihovo prebacivanje ozunačava novi trend u "ratu protiov terora".

Eksperti tvrde da bi na desetke ljudi oslobođenih iz Guantanama moglo uskoro slijediti njihov primjer zbog američke zabrinutosti oko kršenja njihovih ljudskih porava u matičnim zemljama.

Među njima su, sudeći po advokatu za ljudska prava Cliveu Staffordu Smithu, Uzbeci, Alžirci, Tunižani, Egipćani i Libijci.

Stafford Smith, koji je predstavljao mnoge koji su držani u Guantanamu, tvrdi kako konačna sudbina takvih zatvorenika predstavlja "veliku prepreku zatvaranju logora". Do sada, kaže on, Albanija je "jedino mjesto voljno da ih primi".

Stafford Smith tvrdi da bi više zemalja trebalo preuzeti odgovornost za prihvatanje i oporavak oslobođenih zatvorenika iz Guantanama koji su, u praksi, izbjeglice.

Njegov stav ponovila je i amerilčka vlada koja je izražavala neslaganje sa Stafford Smithom u mnogim aspektima prava zatvorenika.

Zamjenica direktora Odjela za ratne zločine u američkom State Departmentu napala je očiglednu hipokriziju zemalja koje osuđuju Guantanamo kao nelegalan, ali odbijaju pomoći u rehabilitaciji bivših zatvorenika.

"Svi su veoma hitri da kritikuju i pozivaju na zatvaranje Guantanama. Samo nekolicina ih, međutim, nudi pouzdane alternative u složenim slučajevima ljudskih prava", izjavila je Sandy Hodgkinson.

Stotinjak zemalja odbilo je američke zahtjeve da pruže azil oslobođnim osumnjičenim teroristima prije nego što je Albanija istupila, izjavila je Hodgkinson.

Adil je jedan od petorice bivših zatočenika Guantanama iz kineske pokrajine Xinjiang koji živi u zemlji hiljadama kilometara daleko od kuće, s jezikom i običajima koji s mu strani.

Njegov susret s američkom vojskom počeo je na bojnim poljima u Afganistanu i završio se četiri godine kasnije u Albaniji.

On je u kasnim 20-im godinama ušao u Guantanamo i izašao je iz njega prošlog ljeta kao 32-godišnji nostalgičar za domom.

Iz svoje nove istočnoevropske domovine on je pokušava telefonirati porodici koja je ostala u zapadnoj Kini. Oni nisu razgovarali nijednom od njegovog dolaska.

"Nismo mogli govoriti", kaže on o svome prvom telefonskom razgovoru. "Oni su pokušavali govoriti, ali sve što sam čuo bilo je krčanje", kazao je.

Njegova priča, iako čudna, nije neuobičajena. Od njihovog dolaska prošlog ljeta Albanija je također prtihvatila bivše zatočenike Guantanama egipatskog, alžirskog i uzbečkog porijekla.