Stručnjaci upozoravaju
0

Al-Qaida vidi dobru priliku u globalnoj finansijskoj krizi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stručnjaci za borbu protiv terorizma primjećuju da al-Qaida posljednjih mjeseci nastoji izvući koristi iz globalne gospodarske krize. Komunikacija na Internet stranicama koje su povezane s ovom terorističkom mrežom ukazuje da simpatizeri al-Qaide smatraju da je haos na svjetskim burzama svojevrsna kazna za njihove neprijatelje.

Globalna ekonomska kriza kao da je osokolila islamske ekstremiste i njihove pristaše. Simpatizeri al-Qaide na Internetu s priličnom zluradošću komentiraju gospodarske probleme zapadnih zemalja a od ekstremista traže da takvu situaciju iskoriste. 'Ovo je zlatna prilika. Ako Ameriku udarimo sada, neće preživjeti, osim ako to Bog želi', glasi karakterističan komentar koji je dokumentirala američka organizacija SITE Intelligence Group, koja prati komunikaciju na islamističkim stranicama Interneta.

Glasnogovornik al-Qaide Adam Gadahn je u prošlomjesečnoj video-poruci najavio da ova teroristička mreža namjerava iskoristiti finansijsku krizu kako bi 'neprijateljima islama' zadala 'odlučujući poraz'.

Stručnjak za terorizam Bruce Hoffman koji predaje na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu kaže da je al-Qaidin cilj uništenje 'zapadnjačkog načina života': "Al-Qaidina propaganda u posljednjih šest godina naglašava da joj je cilj – naš bankrot. Nedavni događaji na svjetskoj gospodarskoj sceni – prema tumačenju al-Qaide - ukazuju da je njezina strategija efikasna. To je mišljenje vrlo daleko od stvarnosti, netačno je, međutim, propaganda da bi bila efikasna ne mora biti i istinita."

Matthew Leavitt iz vašingtonskog Instituta za Srednji istok slaže se da al-Qaida sadašnju finansijsku krizu koristi u propagandne svrhe: "Oni ne tvrde da su svojom aktivnošću uzrokovali krizu. Međutim, čuje se mišljenje da su 'Amerika i Zapad sami krivi za ono što im se događa', da je riječ o 'Božjoj kazni'."

Al-Qaida finansira svoje aktivnosti donacijama bogatih simpatizera i do sada nije iskusila posljedice finansijske krize. Mreža Osame bin Ladena također dobiva značajan novac – desetke miliona dolara godišnje - od proizvodnje opijuma u Afganistanu, koju kontroliraju talibani.

Bruce Hoffman kaže da al-Qaida koristi iznimno inventivne načine novčanog transfera – izbjegavajući naravno redoviti bankovni promet. On smatra da bi bilo vrlo loše kada bi se zbog ekonomske krize zanemarila borba protiv al-Qaide. Pogotovo bi bilo opasno smanjiti finansiranje antiterorističkih programa i projekata, kaže Bruce Hoffman.

"Mislim da al-Qaida na to računa – da će zbog globalne ekonomske krize oslabiti antiteroristički napori. Ona prognozira da bi, ako se to dogodi, njezine šanse da se konsolidira i nastavi s akcijama bile bolje", kaže Hoffman, prenosi Glas Amerike.

Matthew Leavitt smatra da Zapad mora energičnije uzvratiti na - kako je rekao - prilično rafiniranu propagandu koju nudi al-Qaida: "Moramo se više angažirati u svojevrsnoj borbi ideja. Moramo uložiti veće napore da se zatvore Internet portali s kojih se promiče radikalni islam. Naša poruka svijetu mora biti jasnija i uvjerljivija od njihove. Mislim da smo najslabiji upravo na ovom području."

Prema Leavittu, zapadne zemlje neće zbog ekonomske krize 'rezati' svoje antiterorističke budžete jer - kako kaže - najvažniji prioritet svake vlade je zaštita sigurnosti njezinih građana.