Svijet
0

Al-Qaida prijeti jordanskom kralju Abdulahu II

FENA
Irački ogranak Al-Qaide prijeti jordanskom kraju Abdulahu II i poziva svoje pristalice u Jordanu da "vrebaju iz zasjede" na "hašemitskog suverena", navodi se u saopćenju koje se u petak pojavilo na islamističkoj internet stranici.

"Rekli smo Abdullahu: strpi se malo i upoznat ćeš uskoro istu sudbinu kao tvoj čukundedo", piše portparol samoproglašene islamske države u Iraku koju kontrolira irački ogranak Al-Qaide, navodi se u saopćenju čija se autentičnost ne može sa sigurnošću utvrditi.

Glasnogovornik aludira na bivšeg hašemitskog vladara Abdullaha ben Husseina koga je 20. jula 1951. godine ubio jedan Palestinac, u trenutku kad je ulazio u džamiju al-Aqsa u Jerusalemu.

Nakon izraelsko-arapskog rata, kralj Abdullah je pripojio Zapadnu obalu u aprilu 1950. godine, okupiravši teritorije na koje je pravo polagala Palestina.

On osuđuje, također, nedavne susrete kralja Abdullaha II u Ammanu s iračkim potpredsjednikom Tarekom al-Hachemijem i generalnim tajnikom odbora muslimanskih ulema, glavne sunitske grupe u Iraku, Harethom al-Dharijem.

Irački ogranak Al-Qaide je preuzeo odgovornost za niz samoubilačkih napada na hotele u Ammanu, u kojim je u novembru 2005. godine ubijeno 60 osoba.