Svijet
0

Al-Qaida: Osama bin Laden je živ

FENA
Najnovija poruka lidera Al-Qaide je autentična i potvrdila je da je Osama bin Laden još živ.

Američki stručnjaci za borbu protiv terorizma sada pokušavaju da odgonetnu kada je i gdje je ta audio traka snimana.

Stručnjaci za terorizam analiziraju svaki red, uključujući pojedine riječi i formulacije, jer se strahuje da je ovo pismo, koje je pročitano na TV mreži Al-Jazeera, moglo istovremeno da bude i određena poruka članstvu Al-Qaide i njenim sljedbenicima.

"Zabrinuti smo zbog svake prijetnje terorista od 11. septembra 2001. godine, ali poslije ovog pisma ne postoje planovi za podizanje mjera bezbjednosti", prenose agencije izjave stručnjaka za unutrašnju bezbjednost u američkoj vladi.

Bin Laden se oglasio poslije duže šutnje. Nije, doduše, jasno kada je poruka pisana. Satelitska TV stanica Al-Jazeera, koja svoj program emituje iz Katara, prvo je rekla da je to urađeno u decembru, da bi sama sebe ispravila i kasnije saopćila da je to bilo u januaru. Novinari te mreže odbili su, međutim, da objasne kako znaju kada je ta audio traka snimljena.

Američki obavještajni stručnjaci kažu da je taj podatak vrlo važan, jer nije jasno da li je Bin Laden zaprijetio Americi poslije nedavnog napada CIA u Pakistanu, u kome je stradalo nekoliko članova Al-Qaide, ili ranije.

Na zapadu se zasad ne dovodi u pitanje autentičnost pisma, pošto su u njemu saržane iste formulacije kao i u ranijim prijetećim porukama.

Sada padaju u vodu spekulacije da on više nije živ, ili da je teško bolestan. Istina iz poruke se ne može utvrditi kakvo je njegovo zdravstveno stanje i gdje se krije. U posljednje vrijeme se tvrdilo da se Bin Laden kreće u pograničnom području između Pakistana i Afganistana.