Svijet
0

Airbus A380 uspješno obavio i drugi let

NINA
Najveći putnički avion na svijetu Airbus A380, sletio je u srijedu navečer na aerodrom Toulouse-Blagnac u Francuskoj nakon drugog probnog leta koji je trajao pet i pol sati.

Kompanija Airbus nije predvidjela posebnu konferenciju za novinare o tom letu, za razliku od inauguracijskog leta 27. aprila, koji je pratilo petstotinjak novinara iz ureda evropske aviokompanije.

Ritam probnih letova treba se ubrzati još jednim letom koji se planira ove sedmice, najvjerojatnije u subotu, te još trima letovima tokom druge sedmice u maju, izvijestio je dobro obaviješten izvor u Airbusu.

Po završetku probnog programa, koji će trajati godinu dana s ukupno 2.500 sati leta, evropske i američke avio agencije trebale bi Airbusu A380 izdati certifikat.

Inače, avion će biti predstavljen na aeronautičkom salonu u Bourgetu blizu Pariza od 13. do 19. juna, eksploatacija putničke verzije treba početi 2006. za avio kompaniju Singapore Airlines.

Cijena mu je između 263 i 286 miliona dolara, a dosad je 15 zrakoplovnih kompanija podnijelo 154 najave kupnje, od kojih su 144 čvrste narudžbe. A380 moći će, ovisno o uređenju, prevoziti između 555 i 840 putnika, čime je nadmašio dosadašnjeg rekordera Boeinga 747.