Svijet
42

Ahmetović: U Meki se sve vjerske aktivnosti nastavljaju

FENA
Sve vjerske aktivnosti se nastavljaju, a nekoliko stotina hiljada hadžija koji trenutno borave u Meki tavaf čine oko K'abe i Saj između Safe i Merve - kazao je u izjavi za Fenu Ishak ef. Ahmetović, koji je vodič grupe hadžija bosanskog džemata u Austriji.

Kaže da je nakon jučerašnje nesreće koja se desila u haremu Velike džamije, kada je u rušenju krana nosivosti 40 tona poginulo više od 107 ljudi, to mjesto sanirano, osim trećeg sprata koji ima veća oštećenja.

Ono što je zanimljivo, kaže Ahmetović, jeste da je kran pao upravo na mjestu gdje borave radnici iz BiH koji rade na rekonstrukciji harema Velike džamije.

Ističe da je sreća što oni nisu bili tu u petak, koji je neradni dan.

Do rušenja krana došlo je usljed jakog vjetra. Oluja je započela u 17 sati u petak, nakon čega je počela padati jaka kiša s gradom. Nevrijeme je trajalo otprilike pola sata, a mnoga mjesta i putevi bili su poplavljeni.

Ahmetović navodi da je nakon rušenja krana bio zabranjen pristup haremu, te su akšam-namaz klanjali u hotelu.

Dodaje da u Meki još uvijek pristižu hadžije iz bh. džemata diljem Evrope, Švicarske, Njemačke, Austrije, Francuske, a također i hadžije iz regiona su tu, iz Makedonije, Albanije, Kosova i Srbije.