Svijet
0

Ahmedinedžad: Kasno je za zaustavljanje progresa Irana

FENA
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u utorak da je "suviše kasno" za zaustavljanje daljnjeg napredovanja Irana u nuklearnom programu.

"Suviše je kasno zaustaviti napredovanje Irana u nuklearnom programu", rekao je iranski predsjednik na konferenciji za štampu povodom 18. godišnice smrti osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruhollaha Homeinija.

"Prešli smo jednu etapu i ne možemo se vraćati unazad", rekao je Ahmedinedžad.

Iran je, posljednjih mjeseci, ubrzao program obogaćivanja urana na svojem postrojenju u Natanzu, konstatirala je u maju u svom izvještaju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Iranski predsjednik je ponovio napade upućene velikim silama, čiji su "arsenali puni nuklearnog oružja", a koje "žele da sve monopoliziraju i dominiraju narodima, izazivajući podjele među njima".

Ahmedinedžad je nastavio svoje uobičajene žučne napade protiv stranih zemalja koje su, prema njemu, "osvojile region", ali, dodao je on, "isteklo je vrijeme stogodišnje dominacije velikih sila".

Prema njegovim riječima, "sa svakim danom koji prođe neprijatelj postaje sve strašniji, a u godinama koje dolaze suočavat će se sa sve jačim snagama otpora u regionu".

On je posebno osudio "američko prisustvo u susjedom Iraku, objasnivši da im je "Iran savjetovao da napuste zemlju što je moguće prije kako bi se irački narod mogao sam pozabaviti svojim poslovima".

Što se tiče prijetnji novim dodatnim sankcijama ili eventualnom vojnom operacijom na Islamsku Republiku, Ahmedinedžad je rekao, "ne mogu nam nauditi, moguće je da oni to žele, ali oni to ne mogu", tvrdeći da je "Iran jači nego ikada te da je u biti njegova tajna vjerovanje u boga".

Međutim, iranski predsjednik je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da se ne "igra s iranskim lavljim repom", nametanjem novih sankcija Iranu zbog nuklearnog programa.

"Vijeće sigurnosti mora prestati da djeluje nelegalno i nepravedno", rekao je on na konferenciji za štampu, savjetujući mu da "prestane sa svojim djetinjarijama i svojom tvrdoglavošću".

"Iran je velika zemlja, Iran je lav koji sjedi u svom ćošku, i zato im kažemo da se ne igraju lavljim repom".

Iran, koji je već pod sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog odbijanja da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana, mogao bi biti izložen novim sankcijama.