Svijet
0

Ahmadinežad: Odmazda Irana "žestoka" u slučaju napada SAD-a

FENA
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Mahmud Ahmadinedžad; Foto: AP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad obećao je u ponedjeljak da će odgovor Irana biti "žestok" ako Sjedinjene Države napadnu njegovu zemlju, koja je u sporu sa Zapadom zbog svoga nuklearnog programa.

"Oni (Amerikanci) shvataju - ako načine takvu grešku, odmazda Irana bit će žestoka i pokajat će se", rekao je Ahmadinežad na konferenciji za novinare tokom dvodnevne posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Upotrebljavajući jače izraze nego u nedjelju kada je pozvao američke vojnike da napuste regiju, Ahmadinežad je rekao kako zalivske države treba da se "oslobode" stranih snaga, koje je okrivio za regionalnu nestabilnost, prenio je Reuters.

"Mi se u Perzijskom zalivu suočavamo s teškoćama i neprijateljima. Oni ne žele da regija živi sigurno... mir se može postići tako što ćemo se osloboditi tih snaga", rekao je iranski predsjednik.

Komentar Ahmadinežada uslijedio je nakon izjave američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja, koji je u petak s palube nosača aviona u Perzijskom zalivu poručio da će SAD i saveznici spriječiti Iran da dođe u posjed nuklearnog oružja i ostvari dominaciju u regiji, podsjetio je AP.

Sjedinjene Države i Iran su u nedjelju ipak najavili kako su se saglasili da se sastanu u Bagdadu da bi razgovarali o sigurnosti i stabilnosti u Iraku.

"Obje strane su potvrdile da će razgovori biti održani u Bagdadu u prisustvu iračke vlade", rekao je Ahmadinežad i dodao da se Iran odlučio na ovaj korak kako bi pružio podršku iračkom narodu.