Svijet
0

Afrički lideri okupljeni u Etiopiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lideri zemalja Afričke unije (AU) okupili su se danas u Adis Abebi na 12. samitu tog tijela, čija je glavna tema razvoj infrastrukture "crnog" kontinenta, mada se očekuje da će velika pažnja biti posvećena aktuelnim političkim pitanjima - sukobima i krizama u Sudanu, Somaliji, Zimbabveu i Demokratskoj Republici Kongo.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije AU Erastus Mvenča izjavio je da će se na početku trodnevnog samita u glavnom gradu Etiopije učesnici baviti prijedlogom libijskog lidera Moamera Gadafija za formiranje Sjedinjenih afričkih država.

Gadafi već godinama insistira na stvaranju federalne pan-regionalne vlade, a u sve u cilju, kako objašnjava, sučeljavanja s izazovima globalizacije, borbe protiv siromaštva i okončavanja sukoba u Africi bez uplitanja Zapada, podsjetio je Reuters.

"Pitanje o kojem ćemo diskutirati nije da li će to biti stvarnost, već kada i kako", rekao je Mvenča.

Sve 53 članice AU slažu se, u načelu, da je Africi potrebna integracija, ali neke od njih - predvođenje ekonomski najsnažnijom Južnoafričkom Republikom - smatraju da taj proces treba da se odvija postepeno.

Zvanična tema ovogodišnjeg samita AU je razvijanje infrastrukture, uključujući saobraćaj, energetiku i ulaganje. Kao što se i na ranijim skupovima afričkih lidera dešavalo, očekuje da će glavna tema biti bačena u zasjenak aktuelnih političkih pitanja.

Uoči početka samita u Adis Abebi, Južna Afrika i AU pozvale su SAD i Evropu da odmah ukinu sankcije Zimbabveu, pošto je glavni opozicioni Pokret za demokratske promjene Morgana Cvangiraja pristao da uđe u koalicionu vladu s dugogodišnjim predsjednikom Robertom Mugabeom.

Poziv je upućen kako bi se "ublažile patnje naroda Zimbabvea i pomogao socio-ekonomski oporavak zemlje", navela je AU u saopćenju.

Pored teške ekonomske situacije, Zimbabve potresa epidemija kolere od koje je dosad umrlo više od 3.000 ljudi.