Svijet
0

Afganistan: Stradalo 20 civila - ubijen i poslanik

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U istočnom Afganistanu, u zračnom napadu američkih i koalicionih snaga stradalo je najmanje 20 civila te ubijen i jedan poslanik.

U provinciji Nuristan helikopteri koalicionih snaga su napali dva vozila u kojima su poginula 22 civila, među kojima je bilo dijece i žena, tvrde lokalni zvaničnici.

Predstavnik koalicionih snaga, međutim, tvrdi da su helikopteri uzvratili na minobacački napad pobunjenika i da su meta njihovih napada bili militanti.

U Afganistanu je ubijen jedan član parlamenta. Kako je zvanično potvrđeno, Habibulah Džan je ubijen u Kandaharu gdje je posjetio vojnu bazu afganistanske armije.

On je inače bio lokalni vojni komandant u tom području prije nego što je izabran za poslanika. Ovo je deseto ubistvo poslanika od kako je 2005. konstituisan parlament u Kabulu.

Agencije javljaju da je gotovo u isto vrijeme stradalo 10 talibana u provinciji Helmand. U lokalnoj policiji tvrde da su oni poginuli dok su podmetali nagazne mine na putu koje su, navodno, greškom aktivirane, prenosi Tanjug.

Prema okvirnim podacima u Afganistanu je od početka godine stradalo oko dvije hiljade osoba: pobunjenika, civila i pripadnika koalicionih snaga.