Karzai otkazao posjetu Britaniji
0

Afganistan: 59 mrtvih u eksplozijama

FENA
48 mrtvih i više od 100 ranjenih u bombaškom napadu (Foto: AFP)
48 mrtvih i više od 100 ranjenih u bombaškom napadu (Foto: AFP)
U dvije eksplozije u afganistanskim hramovima u kojima je obilježavan šiitski praznik Ašura, poginulo je najmanje 59 osoba, od kojih većina u samoubilačkom napadu u Kabulu.

Napad u prijestonici Afganistana kojem je poginulo 55 osoba i ranjeno 160 i eksplozija u Plavoj džamiji u mjestu Mazar-i-Šarif na sjeveru zemlje, gdje su poginule četiri osobe, dogodili su se dan nakon što je u Bonnu održan međunarodni skup o Afganistanu, poslije 10 godina rata u toj zemlji.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai, koji je u utorak krenuo u London na sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom, vratio se u zemlju zbog vijesti o napadima, prenosi AFP.

U saopćenju iz Ureda afganistanskog predsjednika navodi se da će Karzai posjetiti "porodice žrtava kako bi im izrazio svoje žaljenje i saučešće".

Talibani su negirali odgovornost za "neljudske" napade u Kabulu i Mazaru, optuživši za njih "neprijatelje okupatore", očigledno misleći na 140.000 vojnika stranih trupa u Afganistanu.

Međutim, portparol afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki, za napade je direktno optužio talibane i njihove sljedbenike i potvrdio broj žrtava.

Sve žrtve bile su šiiti, a ubijeni su dok su išli prema džamiji na jutarnji ritual povodom praznika Ašura.

Tokom deset dana koliko se slavi ovaj praznik, šiiti udaraju sami sebe noževima i lancima, obilježavajući 700. godišnjicu od ubistva unuka poslanika Muhameda.