Svijet
0

AFD: Euro je mrtav

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Njemačkoj je formirana nova politička stranka Alternativa za Njemačku (AFD), čiji je jedini cilj izlazak te zemlje iz eurozone.

Oko 1.500 delegata AFD okupilo se sinoć u Berlinu radi pokretanja partije koja otvoreno poziva na "pristojan raspad eura".

AFD, također traži povratak određenog suvereniteta sa EU na zemlje članice, te uvođenje referenduma kao što je onaj u Švicarskoj na saveznom nivou.

"Evro je mrtav. Ono što sada radimo jeste da je euro stavljen pod poseban hirurški zahvat, dajemo mu infuzije. Međutim, euro je već mrtav, ali naši političari to još ne priznaju", rekao je jedan od članova AFD Paul Hampel.

Stranka, koju su oformili ekonomisti i profesori nezadovoljni eurom, sada broji 7.500 članica. AFD planira da učestvuje na opštim izborima u septembru.

Hampel je istakao da je smiješno da "njemački kancelar Angela Merkel pokušava da simpatične narode Grčke, Italije i Francuske pretvori u Pruse".

"Ona to nikada neće uspjeti. To ne funkcioniše i donijet će raskol umjesto jedinstva uEvropu", smatra Hampel.

Njemačke stranke kritikovale su platformu AFD kao populističku.

Politički establišment, također zabrinjava mogućnost da će nova stranka privući glasače isfrustrirane njemačkom podrškom finansijskoj pomoći članicama eurozone.