Svijet
0

Admiral Mullen isključio američku intervenciju u Siriji

FENA
Mike Mullen
Mike Mullen
Admiral Mike Mullen, načelnik američkog združenog stožera oružanih snaga, pozvao je u utorak na brzo okončanje nasilja u Siriji i isključio američku vojnu intervenciju u toj zemlji te najavio nastavak političkog i diplomatskog pritiska na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da provede reforme.

"Što se tiče Sirije, osuđujemo nasilje i nasilje treba prestati što je brže moguće", rekao je Mullen novinarima na kraju posjeta Iraku, prenose agencije.

"Nema naznaka da će se Amerikanci direktno umiješati", rekao je Mullen i dodao da će SAD činiti "politički i diplomatski što je moguće veći pritisak kako bi ostvarili promjenu na koju poziva toliko mnogo zemalja."

I Velika Britanija je objavila da želi snažniji međunarodni pritisak na Siriju, ali je isključila mogućnost vojne intervencije.

Protesti protiv al-Asadova režima počeli su 15. marta u jeku pokreta arapskog proljeća, a u gušenju protesta dosad je ubijeno 2.000 osoba, među kojima 1.600 civila, prema udrugama za ljudska prava.

Assad je poslao tenkove i vojsku na gradove čiji stanovnici traže reforme kako bi ugušio proteste protiv svoje vlasti. Oko 140 civila ubijeno je u nedjelju u protestima, izjavili su stanovnici, očevici i grupe za ljudska prava.

O Iraku je Mullen rekao da SAD mora odlučiti želi li ili ne ostaviti svoje vojnike na iračkom tlu nakon 2011. godine.

"Sada nam je stvarno potrebna ta odluka", istaknuo je on.

SAD ima još 47.000 vojnika u Iraku koji bi se trebali povući do kraja godine u skladu sa sporazumom iz novembra 2008., koji su potpisali Bagdad i Washington. SAD je predložio da ostavi jedan kontingent kako bi pomogao u obuci iračkih snaga sigurnosti.