Independent
0

Abyei kao Srebrenica

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Današnji Independent piše o razaranju i masovnim ubistvima gradića Abyei na jugu Sudana koji je nekada brojio 30-ak hiljada stanovnika.

Navodno su ga uništile, piše list, snage lojalne sudanskom predsjedniku al-Bashiru koji se pribojava da bi oblasti blizu naftnih izvora kakav je bio spomenuti gradić mogle da se priključe secesionističkom jugu zemlje.

Ono što je toliko bestidno u ovom slučaju, navodi Independent, jest činjenica da se u gradu Abyeiju nalazilo preko 300 naoružanih pripadnika mirovnih snaga UN-a.

Ipak, nastavlja list, taj sudanski grad izgleda da je doživio istu sudbinu kao Srebrenica 1995. godine, koja je bila tzv. sigurnosna zona pod nadzorom plavih šljemova.

Ukoliko su UN prisustvovale istoj sramoti kao onoj u Srebrenici, onda bi trebalo zahtijevati istragu, piše Independet i dodaje da istragu o zločinu ne treba prepustiti zvaničnicima UN-a, već silama poput SAD-a, Britanije i drugih koje vjeruju u ljudska prava, a sjedile su skrštenih ruku kad se sudanskoj oblasti Darfur dešavalo nešto što liči na genocid, zaključuje u redakcijskom komentaru Independent.