Svijet
0

Abbas: Politička kriza u Izraelu šteti mirovnom procesu

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas smatra da će politička kriza u Izraelu, nastala zbog istrage protiv premijera Ehuda Olmerta, nanijeti štetu mirovnom procesu s Palestincima, izjavio je u srijedu Abbasov glasnogovornik.

"Nema sumnje da će ono što se događa negativno uticati na pregovore", navedeno je u saopćenju koje je izdao Nabil Abu Rudeine, ubrzo nakon što je izraelski ministar odbrane Ehud Barak pozvao Olmerta da odstupi s dužnosti.

Nakon Barakove konferencije za štampu troje poslanika iz njegove Laburističke stranke podnijelo je zahtjev da se vlada raspusti.

"U trenutnoj situaciji Olmert ne može nastaviti svoju funkciju," kazao je poslanik Ofir Pines-Paz, precizirajući da će se njegovi laburisti založiti za izbore ako Olmertova stranka centra Kadima ne zamijeni lidera i ne uspostavi se druga vlada.

Sirijski analitičari također su ocijenili da bi nedavno obnovljeni direktni kontakti između Sirije i Izraela mogli biti narušeni zbog slabosti Olmerta.

Sirija i Izrael potvrdili su prošle sedmice da pregovaraju preko turskih posrednika o budućnosti Golanske visoravni koju je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.

"Sirija se plaši da će slaba izraelska vlada postati prepreka za mir koji Sirija želi postići," kazao je Mahdi Dakhlallah, bivši sirijski ministar za informiranje.

U međuvremenu na uzburkanoj izraelskoj političkoj sceni opozicijski konzervativni Likud je pozvao da se izbori održe što je moguće prije.

Ne slažu se međutim svi sa iz Barakove Laburističke stranke s njegovim pozivom da se Olmert povuče. Neki misle da je Barak trebalo da izađe iz vladajuće koalicije ako je želio učiniti nešto dramatično, što bi dovelo do prijevremenih izbora.

Drugi koalicijski partneri neće da ulaze u ono što zovu ličnom borbom između dva Ehuda.

Olmert je osumnjičen da je nelegalno primio stotine hiljada dolara od američkog biznismena i finansijera Morrisa Talanskyja za izborne kampanje.

Talansky je u utorak svjedočio u jerusalemskom sudu iako protiv Olmerta još nije podignuta optužnica, prenijeli su izraelski mediji.

On je rekao da ne zna na šta je utrošen novac koji je davao Olmertu između ostalog i iz svog džepa, u kovertama i u gotovini.