Svijet
0

Abbas: Palestinci na ivici građanskog rata

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u utorak, u povodu obilježavanja 40 godina početka izraelske okupacije, da su Palestinci na ivici građanskog rata i da su unutarnji sukobi možda i gori od života pod izraelskom vojnom vlašću.

Istovremeno je izbila dvosatna razmjena vatre između pripadnika Abbasova Fataha i suparničkog Hamasa u Pojasu Gaze, u blizini graničnog prijelaza Karni prema Izraelu.

Takvi okršaji nisu zabilježeni u posljednje dvije sedmice otkako su utihnule ulične borbe između zavađenih frakcija, u kojima je samo u maju poginulo pedesetero Palestinaca, prenijele su agencije.

U utorak je najmanje jedan član Abbasove predsjedničke garde ranjen u navodnom pokušaju ubacivanja hamasovaca na ključnu poziciju pokraj graničnog prijelaza.

Zvaničnici Hamasa su potvrdili vijesti o sukobu ali su rekli da je predsjednička garda prva otvorila vatru.

"Što se tiče naše unutarnje situacije, ono što sve nas brine jeste haos ili, tačnije rečeno, to što smo na ivici građanskog rata", rekao je Abbas.

Palestinci su u međuvremenu demonstracijama širom palestinskih teritorija i Bliskog istoka obilježili izraelsku okupaciju Zapadne obale s istočnim Jerusalemom i Pojasa Gaze u šestodnevnom ratu 1967. godine.

To je crni datum za palestinski narod. On je platio visoku cijenu za poraz, ocijenio je Abbas u TV obraćanju naciji na četrdesetogodišnjicu početka sukoba koji je izmijenio geopolitičku kartu Bliskog istoka.

Istovremeno je najavio da će apelirati na izraelskog premijera Ehuda Olmerta da počnu pregovore o konačnom mirovnom sporazumu kada se bude sastao s njim ove sedmice.

"Ponovit ću da je neophodno početi pregovore kako ne bismo ostali u nemilosrdnom krugu nasilja", kazao je Abbas. On također planira pokrenuti pitanje nastavka širenja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i izgradnje posebne zapreke prema tom području, zbog koje će Palestinci ostati bez 10 posto svoje zemlje.

Abbas će se sastati s Olmertom u četvrtak, i to prvi put na Zapadnoj obali, po svoj prilici u Jerihonu. Izrael odbija pregovarati o konačnom mirovnom sporazumu sve dok Hamas, koji je u vladajućoj koaliciji s Fatahom, ne prizna pravo na postojanje jevrejske države i odbaci nasilje.