Ramallah
0

Abbas neće popustiti pritiscima SAD-a za nastavak pregovora

FENA
Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Ako se ne prekine izraelska izgradnja naselja na Zapadnoj obali, Palestina ne nastavlja s pregovorima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas rekao je kako će se oduprijeti novom američkom pritisku za nastavak pregovora ako Izrael prije toga u potpunosti ne prekine izgradnju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta tvrdnja, izrečena u Abasovu razgovoru za egipatsku radijsku stanicu Glas Arapa emitiranom u četvrtak, djeluje prilično obeshrabrujuće u odnosu na američke napore za obnovom pregovora, koji su u prekidu više od godine dana.

Na pitanje o tome kako će reagirati na moguće američko inzistiranje na trenutnom nastavku razgovora, Abbas je odgovorio: "To nećemo prihvatiti, a o svom smo stajalištu već izvijestili američku administraciju".

Također je napomenuo kako je pritisak SAD-a da se pregovori nastave, a da se prije toga potpuno ne prekine gradnja naselja, "nepravedan". Djelomično, 10-mjesečno zamrzavanje gradnje, koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio u novembru, Abas smatra nedovoljnim za nastavak mirovnih pregovora u svrhu prekida desetljetnih židovsko-palestinskih sukoba.

Abbas bi se tokom dana u Ramallahu trebao sastati s Jimom Jonesom, savjetnikom američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost, a potom bi se Jones u Jerusalemu trebao sastati i s Netanyahuom. Sljedećih bi dana u tu regiju trebao stići i američki izaslanik za Bliski istok George Mitchell, prenosi Hina.