Bangkok
0

70 povrijeđenih u uličnim sukobima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Žestoki sukobi nastavljaju se u ponedjeljak u Bangkoku, gdje vladini demonstranti bacaju molotovljeve koktele i kamenice na vojnike koji odgovaraju pucnjavom uzrak i koriste suzavac. Najmanje 70 osoba je povrijeđeno, javio je vladin izvor.

Ovi sukobi izbili su u zoru blizu raskrsnice Din Daeng u Bangkoku, koju su demonstranti zauzeli dok je vojska pokušala da ih rastjera. Sukobi se nastavljaju i u prvim popodnevnim satima.

Demonstranti su s autobusom jurnuli na vojnike, koji su odgovorili ispaljivanjem uzrak nekoliko rafala iz automatskog oružja, javljaju novinari AFP-a s lica mjesta.

Dva autobusa su zapaljena na barikadama podignutim blizu ove raskrsnice. Vlasti optužuju demonatrante da su uzeli kamion cisternu punu benzina.

Ovo je prvi put da je tajlandska vojska upotrijebila silu protiv demonstranata otkako je u nedjelju proglašeno vanredno stanje u glavnome gradu Tajlanda.

Premijer Abhisit Vejjajiva poduzeo je izuzetne mjere protiv demonstranata, "crvenih košulja", naziv za pristalice bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre, koji već sedmicama traže njegovu ostavku i prijevremene izbore. On je naredio u ponedjeljak demonstrantima da se vrate kućama.

Hiljade "crvenih košulja" slivalo se ulicama Bangkoka, masovno se okupljajući ispred ministarstva unutarnjih poslova, gdje se nalazi premijer Abhisit. Oni su napali nekoliko službenih vozila.

Vojska je raspoređena svuda u Bangkoku, zvanično kako bi zaštitila državne ustanove.