Svijet
0

5. decembar - Međunarodni dan volontera

Sarajevo-x.com
Volonteri Ujedinjenih nacija, Bosanska zajednica i Mreža mladih Jugoistočne Evrope udružili su snage kako bi skupa proslavili 5. decembar “Međunarodni dan volontera – Volontiranje za socijalnu uključenost”.

U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana volontera, Volonteri Ujedinjenih nacija, Bosanska zajednica i Mreža mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN) 5. decembra organiziraju Sajam nevladinih organizacija i koncert romske grupe “Earth, Wheel, Sky”. Svrha obilježavanja Međunarodnog dana volontera je podizanje nivoa svijesti o značaju volonterizma i njegovom doprinosu razvoju društva.

Sajam nevladinih organizacija bit će održan 5. decembra u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo u cilju promoviranja volonterizma na Balkanu, a i šire te kako bi se omogućilo mladim ljudima da saznaju više o mogućnostima volontiranja u i van BiH. Sajam, također, ima za svrhu predstaviti značaj volontiranja u bh. društvu.

Više od 100 nevladinih organizacija iz cijele BiH pozvane su da prezentiraju svoje aktivnosti i mogućnosti za volontiranje, kao i da se povežu sa ostalim organizacijama. Sajam nevladinih organizacija otvorit će Stefan Priesner, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Mirsad Čatić, direktor Međunarodnog centra za djecu i mlade Novo Sarajevo. Sajam će početi u 14 sati, a trajat će do 20 sati.

Istu večer Olah Vince i njegova grupa “Earth, Wheel, Sky” iz Novog Sada zabavljat će sarajevsku publiku. Svjetski poznat band, koji se aktivno bori protiv stereotipa o Romima, do sada je nastupao u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Holandiji, Japanu, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj…

Koncert će biti održan u SA Clubu, sa početkom u 21 sat.

Na sva dešavanja koja se održavaju u sklopu Međunarodnog dana volontera ulaz je slobodan uz pozivnicu.

Obilježavanje Međunarodnog dana volontera za ekonomski i socijalni razvoj (IVD) usaglašeno je od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija putem rezolucije A/RES/40/212, 17. decembra 1985. Od tada su se vlade zemalja, sistem UN-a i organizacije civilnog društva pridružile volonterima širom svijeta u proslavljanja Dana, 5. decembra. IVD daje mogućnost organizacijama volontera i volonterima - pojedincima da pokažu svoj doprinos - na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, a sve u svrhu postizanja Milenijumskih razvojnih ciljeva.