Njemačka
0

1.100 potpisa protiv nepravde prema BiH

Sarajevo-x.com
Otvoreno pismo sa preko 1.110 potpisa protiv nepravednog ophođenja prema BiH u procesu vizne liberalizacije poslano je danas njemačkim političarima. Potpisnici od visoko pozicioniranih političara ove države traže da se založe za BiH, kaže jedan od inicijatora ideje Philipp Ruch iz Centra za političku ljepotu.

U pismu, između ostalog, stoji: "Bosanke i Bosanci su dio evropske kulture i historije. Stoga im put u Evropsku uniju, koja se obavezala viziji ujedinjene Evrope, mora biti otvoren, kako bi i konflikti u BiH, bili oni politički, privredni ili socijalne integracije, bili prošlost. Takva vizija nijednoj evropskoj zemlji nije potrebna kao što je BiH."

U Njemačkoj živi preko 400.000 Bosanaca i Hercegovaca. Otvoreno pismo poslano je Wolfgangu Schäubleu - ministru unutrašnjih poslova Njemačke, kancelarki Angeli Merkel, ministru vanjskih poslova Frank-Walteru Steinemeieru i šefovima frakcija. Među potpisnicima su Juli Zeh, Cem Özdemir, prof. Herfried Münkler, Aiman Mazyek, Tilman Zülch, Saša Stanić, Hans-Christian Schmid, prof. Hajo Funke i Erwin Aljukić.

Komisija EU je u julu 2009. godine najavila da će BiH, za razliku od Srbije i Crne Gore, vizni režim zadržati. Takva odluka, prema mišljenju eksperata, direktno ugrožava suverenitet BiH kao multietničke države. Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling ovu odluku karakteriše kao "nemoguću političku odluku”, dok Daniel Cohn-Bendit govori o "podrugivanju žrtavama".