Strateški plan
89

Skupština u Goraždu prva u FBiH koja je usvojila strategiju obrazovanja odraslih

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici u Skupštini BPK Goražde danas su usvojili Strategiju obrazovanja odraslih BPK Goražde "Obrazovanje za sljedeće doba" za period 2019.-2023. godina koju su na sjednici prezentirali predstavnici Udruženja ALDI.

ALDI je izradio prvi strateški dokument ove vrste u Federaciji BiH, a sadrži prijedloge ulaganja u razvoj novih vještina, i razvoj sistema obrazovanja i cjeloživotnog učenja.

Prema ovom dokument, zadatak je do 2023. godine razviti kapacitete za obrazovanje i učenje svih građana kroz punu integraciju koncepta učenja odraslih u sistem obrazovanja kantona.

Implementaciju strategije, čija vrijednost je procijenjena na oko 4,8 miliona KM, koordinirat će Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvima te drugim nadležnim institucijama i relevantnim partnerskim organizacijama iz lokalne zajednice.

Kako je istaknuto danas strategija je jedna od aktivnosti na projektu "Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja" koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Udruženje ALDI i SSŠ "Džemal Bijedić" Goražde.

Poslanici su razmatrali i izvještaje o radu Kantonalnog pravobranilaštva za 2017. godinu, kao i radu Nezavisnog odbora i policijskog komesara u 2017.godini i 2018. godini, ali niti jedan od njih nije dobio potrebnu većinu glasova. S druge strane usvojena je Odluka o izmjenama Poslovnika Skupštine BPK Goražde u dijelu koji reguliše pitanje da svaki poslanik može biti član najmanje dva stalna skupštinska radna tijela.

Kako je obrazloženo, ovakva odluka donesena je jer skupština ima petnaest radnih tijela, a u njenom radu participiraju predstavnici 11 političkih partija koji na dosadašnji način ne bi bili ravnomjerno zastupljeni u radnim tijelima.