Odgovor SAD-u
10

Sjeverna Koreja ispalila još dva projektila nakon testiranja s podmornice

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južnokorejska vojska je saopćila da je rano jutros zabilježila lansiranje dva balistička projektila kratkog dometa s teritorija Sjeverne Koreje.

Projektili su lansirani nakon što je Pyongyang ispalio krstareće projektile s podmornice kao odgovor na američke vojne vježbe u regiji.

Najnovija demonstracija sile dolazi u vrijeme kada Washington i Seoul održavaju velike zajedničke vježbe na poluotoku, koje su počele u ponedjeljak. Pyongyang je nekoliko puta ponovio da te vježbe vidi kao pripremu za napad na teritorij Sjeverne Koreje.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap je prenijela izjavu vojnih zvaničnika u kojoj se navodi da su rakete ispaljene s jugozapadnog područja Jangyon te da su letjele 620 kilometara prije nego su pale u more kod istočne obale.

Južnokorejska vojska je osudila lansiranje te ga je nazvala "činom značajne provokacije koja šteti miru i stabilnosti ne samo Korejskog poluotoka, nego i međunarodne zajednice". U saopćenju se navodi da će Seoul "pomno pratiti susjede i eventualne znakove dodatnih provokacija".

Novinska agencija Pyongyanga KCNA je u ponedjeljak saopćila da su dan ranije ispaljeni krstareći projektili s podmornice, a vjeruje se da je to prvi test ove vrste za Sjevernu Koreju. KCNA je javila da je uspješan test potvrdio pouzdanost oružja, kao i napredak Sjeverne Koreje u opcijama za nuklearni rat.

Pyongyang nastavlja reagovati na američko - južnokorejske vježbe kodnog imena Freedom Shield koje su počele u ponedjeljak. Dvije strane naglašavaju rastuću prijetnju od Sjeverne Koreje, koja je prošle godine ispalila rekordan broj projektila.

Nova vježba je uslijedila nakon zajedničkih manevara obavljenih prošle godine u kojima su učestvovali i američki B-52H strateški bombarderi.

Pyongyang je više puta upozorio Washington i Seoul zbog njihovih vježbi optužujući ih da vježbaju za rat protiv Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un je prošle sedmice naredio vojsci da bude spremna za pravu borbu u svakom trenutku.