Regija
71

Život studenata u Hrvatskoj: Umorni i iscrpljeni, ali seksualno aktivni

Klix.ba
Foto: Arhiv/Pixsell
Foto: Arhiv/Pixsell
Istraživanje o kvaliteti života studenata u Hrvatskoj pokazalo je da su oni uglavnom zadovoljni svojim životom i izborom studija, ali se često osjećaju umorno i iscrpljeno.

Prema anketi, 50 posto studenata osjećalo se umorno u posljednje vrijeme, iscrpljenih je 48,4 posto, a napeto ili nervozno osjeća se njih 41,3 posto.

Posebno iskače još nekoliko podataka - samo 34,2 posto studenata redovno vježba, a njih samo 36,1 posto kaže da je u dobroj fizičkoj kondiciji.

U provedenom istraživanju 82 je posto studenata kazalo i da, unatoč svemu, ne bi mijenjalo fakultet, javlja Večernji list.

U slobodno vrijeme 83,3 posto studenata svakodnevno je za računarom, svaki dan muziku sluša 72,1 posto, a vijesti prati 38,8 posto studenata. Svega 8,5 posto svakodnevno se bavi nekom umjetnošću, s prijateljima se druži njih 35 posto, dok (pre)velik interes ne iskazuju za redovno angažiranje u nevladinim udrugama ili pak volontiranje.

Kad je riječ o spolno rizičnom ponašanju i ovisnostima, anketa pokazuje da 24,6 posto ispitanih studenata nije stupilo u spolne odnose, kao sredstvo zaštite najčešće koriste kondom (63,5 posto) ili prirodne metode (37,7 posto), a broj spolnih partnera u posljednjih godinu dana kretao se od jedan do 34.

Na ginekološkom pregledu nikad nije bilo 28,1 posto studentica, a prekid trudnoće imalo je njih 2,4 posto. e

Istraživanje je pokazalo da je čak 97 posto ispitanika konzumiralo alkohol, barem jednom u životu, tri četvrtine probalo je duhan, a gotovo polovica i hašiš ili marihuanu. Nešto više od pola studenata alkohol pije nekoliko puta mjesečno, odnosno sedmično, a marihuanu, odnosno hašiš 77 posto puši jednom mjesečno ili rjeđe. No, više od pet posto to ih prakticira četiri ili više puta sedmično. Jednom mjesečno 77 posto ispitanih studenata uzme tabletu za smirenje.

Većina ispitanika rekla je da im je motiv za uzimanje droga bila znatiželja, a gotovo 55 posto navelo je dokazivanje. Oko trideset posto studenata puši svaki dan. Zanimljivo je da 36 posto studenata manje od jednom mjesečno popije šest ili više pića zaredom, a gotovo 19 posto to napravi jednom mjesečno.