Regija
0

Zilkić kod Nikolića: Stanje u islamskoj zajednici muslimana Srbije je neodrživo

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Adem ef. Zilkić izjavio je da se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem usaglasio da je "sa pozicije države i sa pozicije islamske zajednice stanje u islamskoj zajednici neodrživo  i da se ono mora što brže rješavati".

Reis Zilkić je nakon susreta sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem u izjavi za Anadoliju rekao da je na ovom sastanku razmatran status islamske zajednice kao i problemi koji su evidentni tokom posljednjih osam godina.

"Apsolutno smo se usaglasili da je ovo stanje neodrživo, prije svega zbog vjernika, islamske zajednice u cjelosti i iz razloga što stvara konflikne situacije koje, hvala Bogu u zadnje vrijeme nisu izražene. Islamska zajednica također trpi materijalnu i moralnu štetu ne koristeći punim kapacitetom vakufsku imovinu", rekao je Zilkić nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom.

On je rekao da je tokom ovog susreta također konstatovano da je sa ovakvim stanjem u islamskoj zajednici na šteti i država Srbija.

"Ona (država) na taj način pokazuje da nije voljna da riješi ove probleme. Predsjednik se saglasio da država mora na određen način da da doprinos da država u najbržem mogućem roku pristupi rješavanju ovog pitanja", istakao je reis Islamske zajednice Srbije.

Naglasio je da je najbolje, uz odricanje nekih stvari, da dođe do dogovora i kompromisa bez odricanja temeljnih prava muslimana Srbije i da to ostane u zakonskim okvirima.

"Sve ono što se može dogovarati da se dogovori, u protivnom da se pristupi zakonskim odredbama i da se riješi kako zakon nalaže", ukazao je Zilkić i dodao da je neodrživo stanje potrebno rješavati u što kraćem roku i najbezbolnije.

Odgovarajući na pitanje da li se može uskoro očekivati neka nova inicijativa za pomirenje i stvaranje jedinstvene islamske zajednice Zilkić je kazao da je predsjedniku Srbije predložio da resorni ministar pravde Nikola Selaković održi zajednički sastanak sa dvije strane.

"Želimo da razgovorom i dijalogom dođemo do rješenja, a ne sa pozicije prava. Ako to ne bude moraće pravnim putem", poručio je Zilkić rekavši prethodno da za sada ne može da zna da li će se ovaj njegov prijedlog ostvarit.

Sastanku u zgradi Generalnog sekretarijata Predsjednika Srbije prisustvovao je srbijanski muftija i zamjenik reis-ul-uleme Muhamed ef. Jusufspahić.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, Islamske zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji.

Resorni ministar za crkve i vjerske zajednice, ministar pravde Srbije Nikola Selaković prošlog mjeseca je imao odvojene susrete sa predstavnicima dviju islamskih zajednica gdje je postignuta saglasnost da se svi problemi mogu uspješno rješavati zajedničkim djelovanjem i međusobnim uvažavanjem, kao i da je sastanke ove vrste potrebno intenzivirati u narednom periodu.