Okupili se pred katedralom
13

Zagreb: Nakon protesta LGBT aktivista policija privela nekoliko osoba

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Udruga Zagreb Pride danas je održala prosvjed pod nazivom "Ljubi bližnjeg svoga pred katedralom", u sklopu kojeg je bilo najavljeno masovno ljubljenje, javio je sa lica mjesta dopisnik agencije Anadolija.

Skup su sazvali, kako stoji u njihovom priopćenju jer "Katolička crkva proteklih mjesec dana vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj". U saopštenju je navedeno da je to vrhunac skandalozne, uvrjedljive i mrziteljske izjave u kojim se lezbijske, gay, biseksualne i transrodne građane sustavno demonizira, a spominjanje njihova postojanja naziva se razaranjem čovjeka.

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti pozvala je građane i vjernike na ignoriranje prosvjeda. Katolička crkva se ogradila od od oba prosvjeda tvrdeći da im je stalo samo do dostojanstva Kaptolskog trga koji ne smije biti narušen.

Prosvjed je osiguravalo više od 12 vozila policije i preko stotinu interventnih policajaca. Osigurano je bilo i šire područje oko prilaza katedrali.

Kod fontane ispred katedrale okupilo se dvjestotinjak pripadnika LGBT zajednice koji su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo "Crkva štiti pedofile". Uzvikivali su parole poput "Ljubi bližnju svoju. Ovo je skup ljubavi! Okupite se, pokazite što je ljubav!“

S druge strane nalazio se puno veći broj pripadnika navijačkih skupina i drugih građana koji su mahali hrvatskim zastavama i pjevali domoljubne pjesme, pritom izražavajući nezadovoljstvom LGBT skupom. Vjernici su na ulazu pred katedralom organizirali bdijenje.

Skup je prošao bez incidenata. Nekoliko je mladića privedeno jer su bacali jaja i upaljače.