Opozicija pritišće
21

Vučić pred najneizvjesnijim izborima od 2014: Gubitak Beograda mogao bi označiti prekretnicu

S. M.
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
U nedjelju se u Srbiji održavaju lokalni, pokrajinski i parlamentarni izbori koji će nakon niza tragičnih događaja i političkih previranja testirati snagu vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i njenog lidera, ujedno predsjednika zemlje, Aleksandra Vučića.

Govoreći o posljedicama dva masakra u Srbiji i dešavanjima na Kosovu koje bi mogle ostaviti izborni rezultat SNS-a politolog Aleksandar Popov za Klix.ba je rekao da se SNS nalazi u silaznoj putanji.

"O tome govori nervoza koja vlada u njihovim redovima i neke izjave Vučićeve u posljednje vrijeme. Svi ti događaji okrnjili su poziciju SNS-a u javnom mnjenju čak i kod onih koji su glasali po inerciji", rekao je Popov.

Ističe da ima komešanja i unutar stranke.

"Ako izgubi Beograd jedna cigla bi mu bila izvučena iz temelja. Nevolja je u tome što njima opozicija nabacuje neke lopte. Nabacili su im i izborni slogan kad su tokom protesta zbog masakra u školi 'Ribnikar' poručila da 'Srbija mora da stane'", smatra Popov.

S tim u vezi dali su šlagovrt SNS-u koji je smislio izborni slogan "Srbija ne sme da stane".

Ipak, naglašava Popov, premijer Mađarske Viktor Orban i turski predsjednik Recep Tayyib Erdogan izgubili su glavne gradove, ali ih to nije previše poljuljalo.

"Miloševića jeste kad je izgubio sve veće gradove 1996. godine. To bi značajno poljuljalo i samu poziciju vladajuće stranke", kazao je Popov.

Politikolog i direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbjednosne poslove (ISAC) Igor Novaković je za Klix.ba kazao da su Vučić i SNP kao rezultat tragičnih događaja u Srbiji dostigli svoj zenit.

"Oni ne mogu više da rastu, ali ukoliko ne dođe do nećeg nepredviđenog, samo bi ih to uzdrmalo da ne formiraju vlast. Najveće pitanje je šta će se desiti u Beogradu, da li će sačuvati vlast", kazao je Novaković.

Heterogenost opozicije

Najvećeg protivnika na predstojećim izborima predsjedniku Srbije i lideru SNS-a predstavlja koalicija Srbija protiv nasilja (SPN) formirana na talasu protesta koji su organizovani nakon dva masakra u osnovnoj školi "Ribnikar" i Mladenovcu.

Koalicija je nastala udruživanjem niza ideološki heterogenih stranaka, između ostalih, liberalne Stranke slobode i pravde (SSP) i stranke desnog centra Narodnog pokreta Srbije (NPS).

NPS je nedavno odbacio primjenu francusko-njemačkog prijedlog o Kosovu pozicionirajući se više desno i od samog SNS-a, dok je za većinu stranaka koalicije taj sporazum vjerovatno prihvatljiv, smatra Novaković

"Oni u principu gađaju druga biračka tijela. NPS-ovo biračko tijelo je narodnjačko, dok Zeleno-lijevi front (ZLF) oni gađaju urbanije i ekološki osvještenije glasače", kazao je Novaković.

Novaković smatra da istup NPS-a nije bio koordiniran s koalicionim partnerima te ističe da to djeluje dosta neozbiljno.

Popov s druge strane navodi da su pokrajinski izbori u Srbiji u potpunosti zanemareni od opozicije.

"Da je opozicija pametno shvatila to je mogla da bude značajna poluga za rušenje vlasti. U Vojvodini ima najviše građanskog, nema dole u Srbiji", rekao je Popov.

Koalicioni potencijal Vućićevog SNS-a

Popov je istakao da Socijalistička partija Srbije (SPO) koju predvodi Ivica Dačić i Vučićev SNS jedna drugoj prigovaraju uzimanje glasačkog tijela. Smatra da Vučić želi umanjati pregovarački i ucjenjivački kapacitet Dačića, te između njih vlada netrpeljivost, ali ne tolika da se saradnja ne nastavi.

Da tu nema pravog sukoba potvrdio je i sam Dačića na predizbornom skupu Socijalista. Dačić je kazao da je s Vučićem dogovorio koaliciju dvije stranke nakon izbora.

"Oni svoju nadu temelje na tome da će da pobijede u Beogradu. Želim opoziciji da kažem da nema nade za njih. Vrijeme pred nama je teško što će se nastaviti pritisci i ucjene međunarodne zajednice. Rukovodstvo Srbije mora biti čvrsto i mudro. Mora da postoji politička stabilnost i državno jedinstvo, izmešu republike, Beograda i pokrajine. Zato su ključni izbori u Beogradu i zato su ovi izbori ključni za budućnost Srbije", kazao je Dačić.