Kurti uvodi euro
66

Vučić održao hitan sastanak sa ministrima jer se na Kosovu od sutra ukida dinar kao valuta

SRNA/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je večeras hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer Kosova Albin Kurti odbio prijedlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu počne sutra, rečeno je Tanjugu u Predsjedništvu.
Na sastanku održanom u Predsjedništvu bilo je riječi o narednim koracima koje će Beograd povodom toga preduzeti.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je ranije danas u Prištini da će vlada Kosova sutra iznijeti informacije o zabrani dinara na Kosovu.

Centralna banka Kosova saopštila je 17. januara da je euro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i da ta mjera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mjere Prištine za onemogućavanje unosa i korištenja srpskog dinara na Kosovu smjerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak, prije svega srpskog stanovništva.

Ambasade zemalja Kvinte (Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD) u Prištini pozvale su na suspenziju primjene uredbe Centralne banke Kosova o prekidanju platnog prometa i ukidanju dinara kao sredstva plaćanja u ovoj pokrajini prema kojoj je od 1. februara euro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na Kosovu.

"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će imati direktan uticaj i na svakodnevni život ogromne većine Srba na Kosovu koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije", navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU sa Kurtijem na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba Centralne banke u Prištini o platnom prometu.