Hrvatska
0

Vladimir Zagorec osuđen na sedam godina zatvora

FENA
Penzionisani hrvatski general Vladimir Zagorec danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog optužbe da je da je zloupotrijebio položaj i ovlasti jer je 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra odbrane iz sefa hrvatskog Ministarstva odnio torbe s draguljima.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Siniše Pleše uvažilo je i zahtjev Državnog odvjetništva da se Zagorcu oduzme imovina u vrijednosti pet miliona američkih dolara, odnosno 39,4 miliona kuna koliko su vrijedili ukradeni dragulji.

U optužnici podignutoj u oktobru prošle godine Zagorca se teretilo da je kao pomoćnik ministra ovlašten za kupnju naoružanja u septembru 1993. od njemačkog trgovca Josefa Rothaichnera preuzeo drago kamenje kao jamstvo za novac koji je MORH Rothaichneru platio za nabavu oružja za odbranu Hrvatske.

Tužiteljstvo je tvrdilo da najdolikovaniji hrvatski general dragulje nije razdužio, već ih je, odlazeći s dužnosti iznio iz MORH-a, čime je pribavio nezakonitu imovinsku korist i oštetio državni proračun.

Zbog "afere dragulji" Zagorca je početkom oktobra prošle godine Austrija, gdje je posljednjih godina živio, izručila Hrvatskoj, a on se od tada nalazio u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu.

Afera je otkrivena tokom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčevog sina Tomislava, a optuženi general od početka je poricao krivnju i tvrdio da sporni dragulji nikada nisu ni postojali.