Regija
0

Verhagen: SSP sa Srbijom kada se optuženici nađu u Haagu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu pred početak sastanka Vijeća ministara EU-a da će Holandija potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom tek kada Beograd izruči Haškom sudu (ICTY) preostale optuženike.

Holandski diplomatski izvori su istovremeno prenijeli Tanjugu kako "ne postoje nikakve šanse da Holandija promijeni svoj stav na današnjem sastanku".

"Holandija je spremna potpisati SSP sa Srbijom u trenutku kada Srbija izruči optužene ICTY-u", izjavio je Verhagen.

"Kada dođe do pune saradnje, spremni smo razgovarati o daljnjoj integraciji Srbije u evropske integracije, o viznoj liberalizaciji i mogućnosti Srbije da sudjeluje u evropskim programima", izjavio je on.

Verhagen je po dolasku na sastanak izjavio da Holandija "u potpunosti podržava evropsku budućnost Srbije".

"Poruka koju želim uputiti narodu Srbije je sljedeća: Ako izaberete Evropu, mi ćemo vas primiti u evropske strukture… Izbor za Evropu znači da prihvatate vrijednosti EU-a, a EU je stvorena i kako bi se izbjeglo da se strašni zločini počinjeni tokom Drugoga svjetskog rata ikada ponove na njezinu tlu", izjavio je Verhagen.

Odlučan stav Holandije znači da EU neće moći potpisati SSP sa Srbijom jer je za tako nešto potreban jedinstven stav svih 27 država članica.