Postizborna saradnja
0

Večernji list: Možemo i SDP dogovorili koaliciju u Zagrebu

B. R.
Peđa Grbin i Tomislav Tomašević (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)
Peđa Grbin i Tomislav Tomašević (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)
Večernji list je objavio da će lijevo-zelena koalicija Možemo i Socijaldemokratska partija (SDP) činiti vladajuću koaliciju u Zagrebu.

Naveli su da će koalicija biti zvanično obznanjena u srijedu, 16. juna, za kada je zakazana konstituirajuća sjednica Skupštine Grada Zagreba. Očekuje se da će za predsjedavajućeg Skupštine biti izabran Joško Klisović koji je bio SDP-ov kandidat za gradonačelnika na nedavno održanim lokalnim izborima.

Prema pisanju Večernjeg lista, novoizabrani gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević iz koalicije Možemo i predsjednik SDP-a Peđa Grbin su već dogovorili potpisivanje koalicijskog sporazuma.

Istakli su da su predizborni programi i jednih i drugih bili znatno podudarni, tako da se nisu morali mnogo usaglašavati. Pozivajući se na izvore iz SDP-a, Večernji list je naglasio da je ova stranka insistirala na tome da se preciziraju rokovi za realizaciju programskih ciljeva.

S obzirom na to da Možemo ima najviše zastupnika - 23, a da SDP ima pet zastupnika, vladajuća koalicija će imati komotnu većinu u skupštini. Opozicija će im biti konzervativne stranke - Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa šest zastupnika, Domovinski pokret (DP) sa pet zastupnika, Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti sa pet zastupnika i Most sa tri zastupnika.