Regija
0

Đurović: Uskoro apliciramo za status kandidata u EU

FENA
Potpredsjednica crnogorske vlade za evropske integracije Gordana Đurović najavila je danas da će Crna Gora uskoro aplicirati za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Đurović je novinarima rekla da je Crna Gora privela kraju pripremu dokumenata kako bi iskoristila slovensko predsjedavanje i vrlo brzo aplicirala za status zemlje kandidata u EU.

Ona je kazala da je "priprema dokumentacije i svih neophodnih papira kao i pratećih dokumenta je u završnoj fazi" i ocijenila da su "stvoreni svi uvjeti za proces podnošenja aplikacije".

"Primjena Privremenog sporazuma je uspješno startala tako da postoji dobra dinamika na finalizaciji Nacrta nacionalnog programa za integraciju, a skupštinska Rezolucija je još jedna politička podrška za proces evropskih integracija", navela je potpredsjednica Vlade Crne Gore.

Ona je istakla da se paralelno radi i na svim preostalim obavezama Crne Gore, koje su vezane za usklađivanje zakonodavstva i jačanje administrativnih kapaciteta kao glavnih izazova u predstojećem periodu, javio je Tanjug.

"Imajući u vidu sve te okolnosti, smatram da nema razloga da Crna Gora shodno budućoj političkoj odluci ne odluči o datumu. Slovensko predsjedavanje EU traje još pet mjeseci i mi ćemo vrlo brzo aplicirati", kazala je Đurović novinarima.